Nyheter

SIKTET: Denmarks tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (i midten) bekrefter at han er siktet etter straffeloven. Dette bildet er fra en seremoni i 2019.
SIKTET: Denmarks tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (i midten) bekrefter at han er siktet etter straffeloven. Dette bildet er fra en seremoni i 2019.

Tidligere dansk forsvarsminister siktet for å ha røpet statshemmeligheter

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen bekrefter at han er siktet for å ha overtrådt grensene for sin ytringsfrihet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan bekrefte at jeg er siktet etter straffeloven for å ha brutt grensene for min ytringsfrihet. Jeg har uttalt meg som folketingsrepresentant i en politisk sak, og jeg har foreløpig ikke noe mer å tilføye, sier Frederiksen i en uttalelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han var forsvarsminister i Danmark mellom 2016 og 2019, og representerer partiet Venstre. Han har også tidligere vært finansminister.

Han er siktet etter den danske straffelovens paragraf 109, som handler om å røpe eller videreformidle statshemmeligheter, ifølge Ritzau.

Femte siktelse på kort tid

Straffelovens paragraf 109 ikke en paragraf som blir mye brukt i Danmark. Strafferammen er opptil tolv års fengsel.

– Jeg kunne aldri drømt om å gjøre noe som kunne gjøre skade på Danmark eller Danmarks interesser, sier Frederiksen videre.

Han er med det den femte personen som på kort tid blir siktet etter denne paragrafen. 8. desember ble sjefen for Forsvarets Efteretningstjeneste (FE) i Danmark, Lars Findsen, og tre andre nåværende eller tidligere ansatte i landets to etterretningstjenester også siktet.

I den saken har Politiets Efterretningstjeneste (PET) sagt at mistanken dreier seg om lekkasje av strengt hemmelige opplysninger, men det er ikke nærmere opplyst hva saken omhandler.

Advarte mediehus

Danske medier har derimot meldt at det skal være snakk om at sjefene for PET og FE skal ha gått til flere mediehus og advart mot følgene av å offentliggjøre konkrete hemmeligstemplede opplysninger – som siden ble gjengitt i mediene.

Findsen har nektet for å ha gjort noe galt, og etter et rettsmøte 10. januar betegnet han siktelsen som «vanvittig».

Det er ikke kjent om siktelsen mot Frederiksen har sammenheng med siktelsene 8. desember.

Det danske forsvarsdepartementet ønsker ikke kommentere siktelsen mot Frederiksen.

Powered by Labrador CMS