Nyheter

SABOTASJE: Eksplosjonen som ført til flere brudd på gassledningene Nord Stream 1 og 2 bekreftes nå å være sabotasje. Ledningene går fra Tyskland, gjennom Østersjøen og inn i Russland.

Sverige: Bekrefter sabotasje på Nord Stream rørledningen

Det ble tidlig anslått at de fire gasslekkasjene nær Bornholm i Østersjøen ikke var noe uhell, nå har det foreløpige analysearbeidet konkludert med at det er snakk om sabotasje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige bekrefter at det var snakk om sabotasje på Nord Stream-rørledningen. Rester av eksplosiver har blitt funnet på flere gjenstander.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det opplyser svensk påtalemyndighet i en pressemelding.

– Analyser som nå utføres, viser rester av sprengstoff på flere av de fremmede gjenstandene som ble funnet, sier aktor Mats Ljungqvist, som leder etterforskningen.

– Det avanserte analysearbeidet fortsetter for å kunne trekke enda sikrere konklusjoner om hendelsen, sier Ljungqvist.

Tidlig snakk om sabotasje

Fire gasslekkasjer på Nord Stream-ledningene ble avdekket 26. september nær Bornholm i Østersjøen, i delvis dansk og delvis svensk farvann. Det ble tidlig anslått at det ikke var snakk om noe uhell, og mange pekte raskt på at det var snakk om sabotasje.

Russiske myndigheter har anklaget vestlige land for å etterforske Nord Stream-eksplosjonene på en måte som gjør at Russland får skylden. Rørledningene går mellom Russland og Tyskland.

Hendelsene førte til en spent sikkerhetssituasjon i nordiske farvann, og i Norge ble beredskapen hevet rundt olje- og gassinstallasjoner i kjølvannet av dette.

Omfattende etterforskning

– Den videre etterforskningen vil vise hvorvidt noen kan bli mistenkt for forbrytelsen, heter det videre i pressemeldingen.

Ljungqvist sier at etterforskningen er svært kompleks og omfattende. Den gjennomføres i samarbeid med svenske myndigheter og flere andre land.

– Det er viktig at vi kan arbeide i fred og ro i den videre etterforskningen og de ulike samarbeidene, sier Ljungqvist.

Powered by Labrador CMS