Nyheter

BESLUTNINGSFORSLAG: Danmark skal stille med militære bidrag til rådighet for Natos kollektive avskrekkelse og forsvar.
BESLUTNINGSFORSLAG: Danmark skal stille med militære bidrag til rådighet for Natos kollektive avskrekkelse og forsvar.

Danmark sender en kampbataljonsgruppe på 1000 soldater til Latvia

Den danske forsvarsministeren mener landet er en av de største bidragsyterne til Natos tilstedeværelse i de baltiske landene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi sender enda en gang et viktig signal til våres allierte om at Danmark er klar til å levere og ta ansvar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier utenriksministeren Jeppe Kofod i en pressemeldingen til det danske Forsvarsministeriet.

Torsdag 21. april ble det kjent at den danske regjeringen har fremmet et beslutningsforslag, etter at Nato iverksatte det de kaller defensive, proporsjonale og ikke-eskalerende tiltak.

Les også: Danmark øker støtten til Ukraina med 600 millioner danske kroner

Nato har blant annet lagt frem forsvarsplaner som skal sikre at de militære øverstkommanderende har de nødvendige militære bidrag til rådighet, i lys av Russlands invasjon av Ukraina.

Militære bidrag

Beslutningsforslaget fra Danmark skal stille med en kampbataljonsgruppe med opp mot 1000 soldater, der kampbataljonen vil være på rundt 800 soldater og periodevis opp til 200 støttesoldater. Disse vil bli sendt til Latvia, som et ønske fra Nato.

Det gir også mulighet for at Danmark kan stille med en fregatt, flere luftmilitære bidrag og stabsbidrag til Natos internasjonale stab og hovedkvarter.

- Dermed blir Danmark en av de største bidragsyterne med soldater til Natos tilstedeværelse i de baltiske landene, sier forsvarsminiseren Morten Bødskov i pressemeldingen.

Støtte fra Folketinget

De nye bidragene skal understøtte Natos avskrekkelse.

– Det er helt avgjørende at Danmark står med våre allierte i Nato om å verne om vår felles sikkerhet og trygghet. Derfor er jeg glad for at regjeringen i dag har fått bred støtte fra Folketinget til å stille en rekke substansielle militære bidrag til rådighet for Nato, sier Kofod i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS