Nyheter

INTERNASJONALE OPERASJONER: Danske soldater i Basra i Irak 1. oktober 2005.

Dansk operasjon i Irak til Menneskerettsdomstolen

Militæroperasjonen i 2004, som er kjent som «Operation Green Desert», endte med at irakiske fanger skal ha blitt utsatt for tortur.

Publisert

Danmarks ansvar og danske soldaters rolle i en militæroperasjon i Irak tas opp i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Militæroperasjonen i 2004, som er kjent som «Operation Green Desert», endte med at 23 irakere ble tatt til fange.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I «Operation Green Desert» pågrep danske soldater en gruppe irakere og utleverte dem til irakiske styrker, som ifølge fangene utsatt dem for tortur. 

Saken ble rullet opp etter at den tidligere etterretningsoffiseren Anders Kærgaard lekket en video fra operasjonen i oktober. Den viser angivelig at danske soldater ser på mens irakiske sikkerhetsstyrker slår og sparker sivile irakere, skriver TV2.

Politiken skriver at domstolen nå skal vurdere om det kan være snakk om krenkelse av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Powered by Labrador CMS