Nyheter

NORSKE STYRKER: Soldater på vei til Mali i fjor.

Fortsatt uklart om norsk Mali-styrke

Danmark henter hjem soldatene fra Takuba-styrken i Mali etter å ha røket uklar med militærjuntaen i landet, men Norge vurderer fortsatt å delta i styrken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge besluttet i juli i fjor å bidra med et mindre antall soldater til den franskledede Takuba-styrken, samt to offiserer til styrkens hovedkvarter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Takuba-styrken driver kapasitetsbygging for å styrke den maliske hærens evne til å håndtere trusselen fra militante islamister.

Norges beslutning om å bidra til styrken kom til tross for at Mali noen uker tidligere hadde opplevd det andre militærkuppet på under ett år, og at landet nå styres av en militærjunta ledet av den 38 år gamle obersten Assimi Goïta.

Torsdag kjempet sørkoreanske og tyske stridsvogner om milliardkontrakt med Norge. Klikk her for å se video!

Leiesoldater

Goïta har siden hyret leiesoldater fra russiske Wagner Group, til protester fra blant andre Norge.

– Utplasseringen kan bare bidra til å forverre sikkerhetssituasjonen i Vest-Afrika, forverre menneskerettssituasjonen i Mali og true avtalen om fred og forsoning i landet, het det i en diplomatisk uttalelse fra Norge og 14 andre land i desember.

Les også: Dette er forslaget til nye fysiske tester i Forsvaret.

Kaster ut danske soldater

Denne uka erklærte Goïta det danske styrkebidraget i Takuba-styrken for uønsket, angivelig som følge av kritikken, samt at Danmark har vært pådriver for EU-sanksjoner mot militærjuntaen.

Danmark har om lag 90 spesialsoldater og en gruppe kirurger i landet som en del av den europeiske kampgruppa Takuba, som bekjemper islamistopprørere i Sahel.

Utenriksminister Jeppe Kofod bekreftet torsdag at de danske soldatene vil bli hentet hjem, dersom ikke militærjuntaen ombestemmer seg innen utgangen av januar.

Les også: Nye norske kontigenter til Litauen og Irak, fra 2. bataljon og Telemark bataljon.

Forhandler videre

Norge forhandler derimot videre med kuppmakerne om det planlagte norske styrkebidraget, opplyser i Forsvarsdepartementet.

– Deployering av personellet forutsetter ferdigstilling av nødvendig avtaleverk med maliske myndigheter. Det arbeides fortsatt med dette, opplyser spesialrådgiver Birgitte Frisch til NTB.

Militærjuntaen i Mali lovet opprinnelig å holde demokratiske valg i februar, men tidligere i måneden varslet Goïta om at det tidligst vil skje i 2026.

FN har protestert og Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen (Ecowas) har innført en rekke sanksjoner mot landet.

DEBATT: For fire år sidan vart eg sjølv berga ut av norske og afghanske spesialstyrkar då Taliban gjekk til åtak mot Intercontinental Hotel i Kabul. Men kva er alternativet til dialog, spør Arne Strand.

Powered by Labrador CMS