Nyheter:

Et dansk F-16 avbildet ved Rømø i mai.
Et dansk F-16 avbildet ved Rømø i mai.

Danske F-16 brøt lydmuren da de rykket ut til fly med bombetrussel

Det melder Det danske forsvaret selv. Flyet som mottok bombetrusselen var på vei fra London til Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Danske F-16-fly har brutt lydmuren opp gjennom Jylland med høye overlydsbrag (et dansk ord for lyden fra sjokkbølgen fra flyet, journ.anm.) til følge. Flyene støtter i forbindelse med en nødsituasjon. Ikke ytterligere kommentarer, skriver Det danske forsvaret i en melding på Twitter fredag.

Litt senere oppdaterer det danske forsvaret med at de har assistert i forbindelse med en bombetrussel på et Ryanair-fly på vei fra Stansted til Oslo.

– De danske F-16-fly har landet i Norge for å tanke, før de flyr i retur til Danmark, står det i den siste oppdateringen.

Til Forsvarets forum sier pressevakten i Det danske Forsvaret at flyene tok av fra flystasjonen Skrydstrup, sør på Jylland. Han forteller at F-16-flyene har landet på Gardermoen og vil tanke der før de «vender stille og rolig hjem».

Pressevakten har ikke informasjon om hastigheten flyene nådde etter at de brøt lydmuren.

Ifølge fagbladet Scientific American beveger lydbølger seg i rundt 1240 kilometer i timen ved havnivå og 22 grader celsius. De skriver at hastigheten på lydbølgene reduseres ved lavere temperaturer. Dermed blir hastigheten på lyden ved høyden passasjerfly flyr i, rundt 35.000 fot, cirka 1060 kilometer i timen.

Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no

Politiet melder på Twitter at flyet har landet på Gardermoen:

Mange dansker hørte det som beskrives som enorme brak rundt klokken 11.50 fredag, skriver avisen Nordjyske.

– De har dessverre vært nødt til å bryte lydmuren. Det var virkelig behov for å komme hurtig avsted, så vi har vekket noen som har sovet. Mer kan jeg ikke si nå, sier vakthavende presseoffiser ved det danske Forsvarets Operationscenter til avisen.

Powered by Labrador CMS