Nyheter

DONASJON: Danmark har lovet å gi minst 100 stridsvogner til Ukraina, sammen med to andre land. Avbildet er en dansk modifisert Leopard 2A7.

Ukraina ble lovet 100 stridsvogner – har kun fått 30 

Over ett år etter at Danmark lovet å gi Ukraina minst 100 stridsvogner i samarbeid med Tyskland og Nederland, er bare 30 av dem levert, skriver Jyllands-Posten.

Publisert Sist oppdatert

Over et år etter at Danmark lovet å gi Ukraina minst 100 stridsvogner i samarbeid med Tyskland og Nederland, er bare 30 av dem levert, skriver Jyllands-Posten.

Avisen har fått tallet fra det tyske forsvarsdepartementet. Det danske departementet har kun villet si at «mange» av de lovede Leopard 1-stridsvognene er levert.

Den danske regjeringen gikk i februar i fjor – ett år etter Russlands fullskalainvasjon – ut og sa at Danmark sammen med Nederland og Tyskland skulle donere minst 100 stridsvogner. 

Det var først og fremst snakk om eldre danske stridsvogner som sto på lager i Tyskland.

De hadde ikke vært brukt på flere år og måtte derfor sjekkes og renoveres før de kunne sendes til Ukraina, var budskapet. 

Det var ventet at de første stridsvognene skulle være klare i løpet av noen få måneder, men først i september ble den første delen av bidraget levert.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Før det var det flere utsettelser, blant annet på grunn av tekniske problemer med å sette stridsvognene i stand igjen. 8. september opplyste det danske forsvarsdepartementet at ti av stridsvognene var kommet til Ukraina og at flere var på vei. Et halvt år senere er tallet altså oppe i 30.

– Det er viktig å huske at donasjoner i denne størrelsesorden og dette tempoet er upløyd mark for oss alle. Derfor vil det oppstå utfordringer underveis, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen til Jyllands-Posten.

Avisen sier det også går tregt med leveransene av 14 Leopard 2-stridsvogner Danmark skulle anskaffe og gi til Ukraina sammen med Nederland. 

Den donasjonen ble kunngjort i april i fjor. Etter et snaut år har to av stridsvognene kommet til Ukraina.

Powered by Labrador CMS