Nyheter

KAMPKRAFT: Nederland og Danmark sender 14 stridsvogner av typen Leopard 2A4 til Ukraina. På bildet er en norsk Leopard 2A4 under øvelse Arctic Bolt i Indre Troms.

Nederland og Danmark gir Leopard 2 til Ukraina

Stridsvogndonasjonen er et samarbeid mellom Nederland og Danmark. Totalt vil Ukraina motta 14 stridsvogner i løpet av sommeren 2024.

Publisert

Det nederlandske forsvarsdepartementet har annonsert at oppussingen og klargjøringen av de to første Leopard 2A4 stridsvognene, kjøpt i samarbeid med Danmark, er klare for Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Totalt skal Nederland og Danmark donere 14 Leopard 2 stridsvogner til Ukraina. Det er den tyske produsenten Rheinmetall, som har stått for å gjøre stridsvognene klare for den ukrainske slagmarken. 

De resterende tolv stridsvognene vil bli klargjort de kommende månedene og vil sammen med reservedeler og ammunisjon leveres til Ukraina i løpet av sommeren 2024, skriver Defence Industry Europe.

Les også: Kosovo kan få kjøpe Javelin

Før stridsvognene settes inn i tjeneste ved fronten sendes de til Polen. Der skal ukrainske stridsvognmannskaper få spesialisert trening.

Leopard 2A4 er kjent for sin ildkraft, kraftige pansring og mobilitet. Dette er egenskaper som forventes å kunne styrke ukrainernes kampkraft i møte russiske styrker.

Den 26. januar i. 2023 ble det kjent at Norge ville bidra i den internasjonale donasjonen av stridsvogner til Ukraina. Kort tid etterpå ble det besluttet at Norge skulle donere åtte stridsvogner av typen Leopard 2, og inntil fire støttekjøretøy.

I tillegg til de åtte stridsvognene og støttekjøretøy som er donert, gir Norge øremerkede midler til ammunisjon og reservedeler. Norge har også deltatt med instruktører og opplæring i Polen.

Powered by Labrador CMS