Nyheter:

Stortinget er Norges nasjonalforsamling.
Stortinget er Norges nasjonalforsamling.

Nytt dataangrep mot Stortinget

Stortinget kjenner ennå ikke det fulle omfanget av angrepet, men har fått bekreftet at data er hentet ut, opplyser de i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble meldt om dataangrepet mot Stortinget onsdag ettermidag. Stortingspresidenten og Stortingets direktør møtte pressen klokken 16.30.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Angrepet er knyttet til sårbarheter hos Microsoft Exchange, som flere virksomheter er rammet av.

Stortinget kjenner ennå ikke det fulle omfanget av angrepet, men data er hentet ut, opplyser de i en pressemelding.

– Trusselbildet er i rask endring og er stadig mer krevende. Angrepet vi står overfor viser at IT-angrep i verste fall kan få alvorlige konsekvenser for demokratiske prosesser, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

NSM bistår

– Vi bistår Stortinget med rådgivning og teknisk analyse, sier informasjonssjef Trond Øvstedal i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til Forsvarets forum.

– Det har med nulldagssårbarhetene til Microsoft Exchange å gjøre. De som bruker Microsoft Exchange og ikke har oppdatert sikkerheten, bør gjøre det snarest.

Han sier at det fortsatt er mange bedrifter i Norge som ikke har gjort dette.

Leste du denne om E-tjenestens åpne vurdering? Stortingsvalget kan bli utsatt for påvirkning

Anmeldt

Saken er anmeldt, og videre etterforskning er overlatt til politiet. Det kan foreløpig ikke knyttes sammenheng mellom dette angrepet og det som Stortinget var utsatt for høsten 2020.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet ba tidligere i mars alle brukere om å oppdatere Microsoft Exchange. Flere tusen selskaper og myndigheter har blitt rammet av cyberangrep mot Microsoft Exchange, ifølge Reuters.

Cyberforsvaret sier til Forsvarets forum at de tettet igjen sikkerhetshullet med én gang det ble kjent. De er foreløpig ikke involvert i etterforskningen av hackerangrepet mot Stortinget.

– I første rekke er det PST og NSM som har ansvaret for Stortinget. Vi kan bistå ved forespørsel, sier Knut Grandhagen, kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS