Nyheter

E-POST-TRØBBEL: E-poster som skulle til militære mottakere har endt opp i Mali, skriver Financial Times. Årsaken er en enkel, men vanlig tastefeil.
E-POST-TRØBBEL: E-poster som skulle til militære mottakere har endt opp i Mali, skriver Financial Times. Årsaken er en enkel, men vanlig tastefeil.

Tastefeil har sendt militære e-poster til Mali

Suffiksen «.mil» , som går til det amerikanske forsvaret, er i et stort antall e-poster feilstavet «.ml», som går til det afrikanske landet Mali, melder Financial Times.

De feilsendte e-postene har eksponert sensitiv informasjon, slik som dokumenter knyttet til diplomatiet, skatteopplysninger, passord og reiseplanene til toppoffiserer, skriver Financial Times.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Årsaken skal være enkle tastefeil, der «.mil» på slutten av e-postadresser er skrevet «.ml», og dermed gått til landet Mali. Avisen skriver at dette først ble oppdaget av den nederlandske entreprenøren Johannes Zuurbier, som forvalter landet Malis domene, for nærmere ti år siden.

Siden januar har Zuurbier samlet opp feilsendte e-poster for å vise hvor stort problemet er. Oversikten omfatter nå over 117.000 e-poster. I et brev til amerikanske myndigheter skriver han at dette utgjør en stor risiko og kan bli utnyttet av aktører.

Mali har i mange år vært rammet av et islamistisk opprør, og militærjuntaen grep makten i et militærkupp i 2020.

Pentagon: Kjent med problemet

Zuurbiers tiårskontrakt om forvaltning av Malis domene løper ut i nærmeste fremtid. Da vil det bli landets myndigheter som får kontroll over e-postene.

– Pentagon er kjent med problemet og tar alle uautoriserte lekkasjer av informasjon knyttet til nasjonal sikkerhet på alvor, sier talsperson Tim Gorman ved det amerikanske forsvarsdepartementet.

Han opplyser at e-poster som sendes fra .mil-domenet til adresser i Mali blokkeres før de sendes, og at avsenderen blir bedt om å bekrefte at det var dit de hadde tenkt å sende e-posten.

Det er likevel en utfordring med eksterne aktører som skal sende e-poster til .mil-adresser. Blant annet har flere e-poster fra reisebyråer og noen fra det føderale politiet FBI som skulle til det amerikanske forsvaret blitt sendt til Mali. I tillegg er det et problem med at forsvarsansatte sender informasjon fra sin private e-post til arbeidskontoen sin, og staver suffikset .mil feil.

Ikke utfordring i Norge

Det er ikke bare i USA dette er et problem, skriver avisen. Også i Nederland har tastefeil sendt e-poster til feil mottaker. Den nederlandske hærens e-postadresser slutter med «army.nl», som ligger veldig nært «army.ml» på tastaturet.

Forsvarets forum har rettet en henvendelse til det norske Cyberforsvaret og spurt om de har opplevd lignende utfordringer. Forsvarets e-poster avsluttes med suffikset «mil.no».

– Vi kjenner ikke til at feilsending av e-post har vært en utfordring i Forsvaret, skriver kommunikasjonssjef Hanne Stine Kind i Cyberforsvaret i en e-post.

Powered by Labrador CMS