Nyheter

LEDER: Rodrigo Granda taler på en pressekonferanse etter fredssamtaler med den Colombiske regjeringen i 2010.

Tidligere geriljaleder arrestert i Mexico

Rodrigo Granda er den tidligere sjefen for Farc-geriljaen. Nå er han arrestert.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere sjefen for Farc-geriljaen, Rodrigo Granda, ble arrestert i Mexico tirsdag, opplyser Colombias forsvarsminister Diego Molano.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Farc var Colombias største geriljagruppe. Etter fredsavtalen med landets myndigheter i 2016 er Farc blitt oppløst og omgjort til politisk parti – det venstreorienterte Comunes. Granda var blant fredsforhandlerne.

Det var Paraguay som utstedte en såkalt rød alarm på Granda gjennom Interpol for kidnapping, kriminell virksomhet og forsettlig drap, skriver Molano på Twitter. Dette førte til arrestasjonen, spesifiserer han.

I fjor ble 200 aktivister drept i Colombia. Det er det høyeste tallet på 11 år. Les mer her!

Granda (72), best kjent som Farcs «utenriksminister», ble arrestert på flyplassen i Mexico by ved ankomst, ifølge BBC Mundo. Mexicanske myndigheter bekrefter arrestasjonen overfor nyhetsbyrået AFP.

Carlos Lozada fra Comunes fordømmer arrestasjonen og kaller det et «klart brudd» på fredsavtalen fra 2016. Han anklager regjeringen i Colombia for å ha initiert arrestasjonen.

– Han (Granda) reiste sammen med partileder i Comunes Rodrigo Londoño og andre i en delegasjon, sier Lozada til colombianske medier.

Han la til at Granda hadde vært i utlandet med tillatelse fra fredstribunalet JEP, institusjonen som etterforsker lovbrudd begått under konflikten.

Londoño har etter arrestasjonen bedt det internasjonale samfunnet om å garantere sikkerheten til Granda.

Avisen El Tiempo har snakket med regjeringskilder som sier at Paraguay anklager Farc for kidnapping og drap på den paraguayanske borgeren Cecilia Cubas Gusinky, som ble funnet død i 2005. Granda benekter anklagene mot ham.

Det har vært en økning i vold i Colombia de siste månedene. Siden fredsavtalen i 2016 som omgjorde geriljabevegelsen FARC til et politisk parti, har mange kriminelle grupper rykket inn i områdene der opprørsgeriljaen tidligere hadde kontroll.

I september ble lederen av en annen colombiansk opprørsgruppe drept i et luftangrep. Les mer her!

Powered by Labrador CMS