Nyheter

BARDUFOSS: Jonas Gahr Støre møtte Artilleribataljonen i Brigade Nord i Bardufoss.

Støre besøkte Cold Response

Både norske og utenlandske soldater fikk søndag besøk av statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under øvelsen Cold Response.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Støre er Cold Response viktig for å teste de allierte styrkenes evne til å forsterke Norge i krise og krig, og for å teste Norges evne til å ta imot og integrere disse styrkene som en del av vårt eget nasjonale forsvar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Miljøverngruppa venter flere skademeldinger når landscenarioet starter

– Den russiske invasjonen av Ukraina og den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa som følge av det, understreker hvor viktig Cold Response er og hvor viktig det er med alliert samhold og forsterking av Norge, sier statsministeren.

Finner, svensker og amerikanere

Statsministeren var i området rundt Bardufoss hele søndag. Han startet besøket hos Hæren der han fikk en orientering om rollen til Nasjonalt landoperasjonssenter. Deretter besøkte han Artilleribataljonen, før turen gikk videre til finsk-svenske styrker.

VIKTIG: Den russiske invasjonen av Ukraina, understreker hvor viktig Cold Response er, Jonas Gahr Støre.

Senere på dagen besøkte statsministeren fregatten Thor Heyerdahl. Deretter var det omvisning på feltsykehuset til Sanitetsbataljonen, før dagen ble avsluttet hos de amerikanske styrkene i nærområdet, US Marine Corps.

30.000 soldater

Tidligere denne uka har blant andre Nato-sjef Jens Stoltenberg, forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) og Sveriges statsminister Magdalena Andersson besøkt Cold Response.

SKYTEBANE: Jonas Gahr Støre på Sentralskytebanen Bardufoss.

Rundt 30.000 soldater fra 27 nasjoner deltar i øvelsen, som gjennomføres annethvert år. På grunn av pandemien ble den planlagte Cold Response-øvelsen i 2020 utsatt til nå.

Les også: Stoltenberg til soldatene: – Dere er Natos ryggrad i nord

Nær 40 kommuner over store deler av landet er involvert. I sør vil hovedøvelsen foregå på steder som Rena, Elverum og Sessvollmoen. I Midt-Norge blir det hovedsakelig i Fosen-området, mens i nord vil den stort sett foregå mellom Nordkjosbotn og Narvik. Øvelsen startet 14. mars og avsluttes torsdag denne uken.

Powered by Labrador CMS