Nyheter

BODØ: Det er et fly av typen Bell-Boeing V-22 Osprey som er antatt styrtet i Gråtådalen sør for Bodø. Bildet over er tatt 16. mars i Bodø.

Amerikansk fly styrtet i Nordland - fire bekreftet omkommet

NARVIK (Forsvarets forum): Flyet av typen V-22 Osprey styrtet i Beiarn i Nordland. Flyet deltok i den norskledede øvelsen Cold Response.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Fire marineinfanterister tilhørende 2nd Marine Aircraft Wing, II Marine Expeditionary Force har foreløpig status ukjent som følge av en flyulykke som involverte en MV-22B Osprey under en treningstur i øvelse Cold Response 2022, nær Bodø i Norge, kvelden 19. mars, sier løytnant Jacob Sugg fra U.S. Marine Corps til Forsvarets forum ved pressesenteret for øvelse Cold Response i Narvik.

Forsvarets forum får opplyst at 2nd Marine Aircraft Wing, som er skvadronen maskinen tilhører, holder til ved Camp Lejeune i delstaten North Carolina.

Bekreftet omkommet

Alle de fire som var om bord i militærflyet fra U.S. Marine Corps som styrtet i Nordland fredag er bekreftet omkommet.

– Politiet har nå i natt ca. klokken 01.30 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet er omkommet. Så langt politiet er kjent med er alle fire av amerikansk nasjonalitet, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt i en pressemelding.

U.S. Marine Corps takker for den norske innsatsen i søk- og redningsarbeidet.

– Vi er utrolig takknemlige for støtten fra redningsmannskapene, Det norske Forsvaret, allierte og partnere som bidro med ulike ressurser og mannskaper i det løpende arbeidet, sier løytnant Sugg.

– Selv om militærtjenestens natur i seg selv er farlig, er sikkerheten til våre marineinfanterister, sjømenn, allierte og partnere vår øverste prioritet. Hjertene våre er med familiene som er rammet av disse hendelsene.

I NARVIK: Løytnant Jacob Sugg fra US Marine Corps uttaler seg om Osprey-ulykken.

Savnet fredag kveld

Et mannskap på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen V-22 Osprey. Flyet tilhører den amerikanske marinen, og deltar i militærøvelsen Cold Response. De skulle etter planen ha landet igjen like før klokken 18. Flyet ble meldt savnet klokken 18.26 etter at det ikke landet som planlagt.

Flyet hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Det ble satt i gang søk med Orion fly da militærflyet ikke landet som planlagt, skriver VG , som omtalte ulykken først. Værforholdene var allerede da utfordrende i området.

Klokka 21.17 ble det gjort funn på bakken i Gråtådalen i Beiarn, opplyser Forsvaret.

V-22 Osprey

  • Bell Boeing V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge.
  • En «tiltrotor» innebærer at luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.
  • Flyene av denne typen er stasjonert i Bodø under Nato-øvelsen «Cold Response» og benyttes av US Marines.
  • V-22 Osprey-utgavene til US Marines brukes hovedsakelig til transport av tropper og utstyr, og brukes operativt i en rekke ulike terreng og landskap.
  • Luftfartøyet fløy første gang i 1989 og gikk inn i aktiv tjeneste for det amerikanske militæret rett etter årtusenskiftet.

Hovedredningssentralen bekreftet fredag kveld at det er et krasjsted.

– Det var nødpeiler på Sea King-helikopter som slo ut over Beiarn. De gjorde et visuelt funn, de så maskinen som har gått i bakken, sa stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland til NTB fredag kveld.

Havarikommisjonen er varslet

– Politiet har iverksatt etterforskning og varslet Havarikommisjonen. Det er svært dårlig vær i området slik at det videre arbeidet på åstedet er avsluttet, men politiet vil ta det opp igjen så snart værforholdene tillater det, sier Nilsson i Nordland politidistrikt.

Kåre Halvorsen leder Luftfartsavdelingen i Statens havarikommisjon. Han sier til Forsvarets forum ved 11-tiden lørdag at de er på vei nordover.

– Vi har et team som sitter på flyet nå. Når de kommer oppover må de koordinere med politi, norsk forsvaret og det amerikanske teamet, sier han.

Les mer: Det var varslet «på grensen til ekstremvær» i store deler av Nord-Norge fredag. Det er meldt mye dårlig vær også resten av helgen.

Del av Cold Response

Oberstløytnant Ivar Moen, talsmann for øvelse Cold Response, bekrefter overfor NTB at flyet er del av den storstilte militærøvelsen som er i gang i Nord-Norge. Flyet har operert ut fra Bodø de siste ukene, opplyser han.

Powered by Labrador CMS