Nyheter

SØK: Johnny Steinåmo i Røde Kors gjør seg klar til å bidra i arbeidet ved ulykkesstedet i Beiarn, der et amerikansk militærfly med et mannskap på fire styrtet fredag kveld. Det ble meldt savnet klokken 18.26, flyet deltok i øvelsen Cold response.

De omkomne soldatene er identifisert

De fire soldatene som omkom i flystyrten i Beiarn, ble søndag hentet ut fra ulykkesområdet. Ferdsskriveren fra flyet er funnet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De omkomne ble hentet ut med helikopter fra det vanskelig tilgjengelige ulykkesområdet i Gråtådalen i Beiarn.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Vi har fått bistand fra Forsvaret med å transportere de omkomne med helikopter til Bodø, opplyste politiets innsatsleder Kristian Vikran Karlsen søndag ettermiddag.

Ulykkesstedet beskrives som et ulendt terreng og svært vanskelig tilgjengelig. Ifølge Karlsen var det ikke mulig å ta seg fram på snøscooter den siste kilometeren, men mannskapene måtte bruke ski og truger i dyp snø.

Flyvraket ble funnet i et dalside med mye trær. Det var myk snø og fare for skred, noe som har gjort søket ekstra krevende. Havaristedet beskrives som et område på rundt 300 meter.

Fant ferdsskriveren

Årsaken til at flyet av typen V-22 Osprey styrtet i fredag kveld, er ennå ikke kjent. Havarikommisjonen startet søndag de innledende undersøkelsene med å dokumentere åstedet.

— Vi har funnet den svarte boksen, og den er under vår kontroll, sier havariinspektør Mads Torbjørnsson.

FUNNET: – Vi har funnet den svarte boksen, og den er under vår kontroll, sier havariinspektør Mads Torbjørnsson.

De såkalte svarte boksene, som egentlig er oransje og består av ferdsskriver og taleregistrator, samler informasjon om flyets hastighet og høyde, samt samtaler mellom mannskapet. De kan dermed gi informasjon om hva som foregikk i minuttene før ulykken.

— Den vil være helt vesentlig for våre undersøkelser, sier Torbjørnsson.

Det var dårlig vær og mye vind i området da det amerikanske militærflyet styrtet i fredag kveld, men om det kan ha medvirket til ulykken, er ikke kjent.

— Det er altfor tidlig å si hvordan det har skjedd og hva som har skjedd, sier havariinspektøren.

Både Kripos og politiets krimteknikere avsluttet sine undersøkelser på stedet søndag. Det er bare Havarikommisjonen som mandag vil fortsette arbeid på åstedet. I tillegg vil politiet fortsette med vakthold.

Les også: Cold Response fortsetter som planlagt: – Vi er sterkt preget.

BISTAND: Helikoptre bisto i arbeidet søndag, blant annet med å frakte ut de omkomne. Her lander et Sea King helikopter ved Trones skole i Beiarn.
SAMLINGSPUNKT: Politiet og redningsmannskaper har hatt samlingssted ved Trones Skole i Beiarn, hvor politiet også har holdt sine pressebrifinger.

Amerikanerne vil overta

Flyet deltok i den norske militærøvelsen Cold Response og var ute på et treningsoppdrag da det forsvant fra radaren. Forsvaret har uttalt at øvelsen vil fortsette som planlagt.

Hittil har norsk politi ledet etterforskningen, men amerikanerne har signalisert at de vil be om å overta ansvaret.

Ettersom flyet og mannskapet er amerikansk, men ulykken fant sted på norsk jord, har det vært nødvendig med juridisk avklaring over hvem som skal lede den videre etterforskningen.

Politiet understreker at de har et godt samarbeid med det norske og amerikanske forsvaret, og at de har en felles interesse i å finne ut hva som har skjedd.

— Det er også grunn til å tro at norsk politi vil bistå videre selv om amerikanerne overtar ansvaret, heter det i en pressemelding fra politiet.

Selv om de omkomne er hentet ut, er det mye arbeid som gjenstår på havaristedet. Dette arbeidet vil fortsette de neste dagene. Det er innført flyforbudssone i område, som gjelder inntil videre for fly og droner.

Flagg på halv stang

Alle Forsvarets avdelinger flagget søndag på halv stang for å minnes de fire omkomne.

— Hele Forsvaret flagger på halv stang i dag, alle våre avdelinger gjør det, sier oberstløytnant Stine Barclay Gaasland, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, til NTB.

Les også: Forsvaret bistår med vakt og sikring ved Osprey-ulykkesstedet.

SERSJANT: James W. Speedy, en av de fire marinesoldatene som omkom i en krasj under en treningsflyvning sør for Bodø, Norge, under vinterøvelsen Cold Response 2022
KORPORAL: Jacob M. Moore, en av de fire marinesoldatene som omkom i en krasj under en treningsflyvning sør for Bodø, Norge, under vinterøvelsen Cold Response 2022

Flystyrten fredag er den fjerde ulykken som har krevd menneskeliv i forbindelse med Cold Response-øvelser. Det er åttende gang at Cold Response arrangeres.

Identifisert

Det amerikanske forsvaret har gått ut med navnene på de fire soldatene som omkom i flystyrten under øvelsen Cold Response i Nordland.

— Pilotene og mannskapet var innstilt på å fullføre oppdraget sitt og jobbe for en sak som er større enn dem selv. Vi vil ha dem og deres innsats lengst framme i tankene når vi fortsetter oppdraget, skriver general Michael Cederholm i et brev til USAs marineinfanterister og til de dødes familier.

I brevet, som også er offentliggjort på Twitter , skriver generalen at de omkomne er:

KAPTEIN: Matthew J. Tomkiewicz, en av de fire marinesoldatene som omkom i en krasj under en treningsflyvning sør for Bodø, Norge, under vinterøvelsen Cold Response 2022
KAPTEIN: Ross A. Reynolds, en av de fire marinesoldatene som omkom i en krasj under en treningsflyvning sør for Bodø, Norge, under vinterøvelsen Cold Response 2022
  • Kaptein Matthew J. Tomkiewicz (27) fra Indiana.
  • Kaptein Ross A. Reynolds (27) fra Massachusetts.
  • Sersjant James W. Speedy (30) fra Ohio.
  • Korporal Jacob M. Moore (24) fra Kentucky.

Returnerer til USA

De døde ble hentet ut søndag. De tilhørte alle 2d Marine Aircraft Wing.

I meldingen opplyser det amerikanske forsvaret at prosessen med å få de fire omkomne hjem til USA er i gang. De vil bli gjenforent med sine respektive familier.

— Vi vil aldri la disse marinesoldatenes oppofrelse bli glemt, sier Cederholm.

Det amerikanske militæret takker også NATO-allierte og andre allierte land for støtten i forbindelse med hendelsen. 

En spesiell takk retter de til det norske forsvaret, Hovedredningssentralen og andre sivile myndigheter som har bistått i hendelsen.

Powered by Labrador CMS