Nyheter

CIA-SJEF: William Burns er direktør for CIA. Torsdag deltok han på sikkerhetsforumet i Aspen.

Den russiske eliten stiller spørsmål ved Putin dømmekraft, ifølge CIA-sjef

Wagner-opprøret har gjort at den russiske eliten i enda større grad viser usikkerhet når det gjelder Russlands president Vladimir Putins dømmekraft, sa CIA-direktøren under et sikkerhetsforum torsdag.

– Jeg tror at det på mange måter blottstilte de betydelige svakhetene i systemet Putin har bygget opp, sa direktør for USAs føderale etterretningsorganisasjon CIA, William Burns, under sikkerhetsforumet i Aspen torsdag, ifølge Politico.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han siktet til Wagner-opprøret i slutten av juni, med Jevgenij Prigozjin i spissen, som var rettet mot forsvarsledelsen i Russland, deriblant forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valery Gerasimov.

Det at Wagner-gruppen raskt kunne bevege seg over store deler av Russland, Prigozjins offentlige kritikk av bakgrunnen for krigen i Ukraina og hans kritikk av korrupsjonen blant den russiske eliten, er blitt riper i lakken for Putin.

CIA forsøker nå ifølge Politico å slå mynt på den gryende misnøyen med Putin og la nylig ut en video i et forsøk på å rekruttere russiske informanter. Den ble sett hele 2,5 millioner ganger den første uka, noe som ifølge Burns viser at misnøyen med Putin er økende i Russland, skriver NTB.

– Dette reiser noen dypere spørsmål om Putins dømmekraft, om hans relative løsrivelse fra hendelser og til og med om hans ubesluttsomhet, sa Burns.

CIA-sjefen mener at Putin fremover vil forsøke å skille Prigozjin fra det presidenten mener er nyttig med leiesoldatgruppen Wagner. Han sa også at Putin på sikt trolig kommer til å forsøke å hevne seg på Prigozjin.

– Hvis jeg var Prigozjin, ville jeg ikke sparket vedkommende som sjekker maten min, sa Burns.

Powered by Labrador CMS