Nyheter

F-35: Norge nye kampfly vil koste rundt 324 milliarder kroner i innkjøp og drift, ifølge Forsvaret. Her viser forsvarssjef Frank Bakke-Jensen (H) fram flyet under en markering på Ørland hovedflystasjon.
F-35: Norge nye kampfly vil koste rundt 324 milliarder kroner i innkjøp og drift, ifølge Forsvaret. Her viser forsvarssjef Frank Bakke-Jensen (H) fram flyet under en markering på Ørland hovedflystasjon.

Den samlede prisen for kampflyene anslås til 324 milliarder

De nye kampflyene har en innkjøpspris på 90,2 milliarder kroner, vil koste 225,8 milliarder å drifte ut levetiden og baser må opprustes for 8,3 milliarder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettelse: I en tidligere utgave av denne nyhetssaken sto det at den samlede prisen for kampflyene var anslått til 415 milliarder kroner. Riktig beløp er 324 milliarder kroner. Rettet 12.10.2021 kl. 13.33.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det anslår den avtroppende regjeringen i sitt budsjettforslag, der det legges til grunn at dollarkursen holder seg på rundt 8,7 kroner.

Den forventede levetidskostnaden for de 52 flyene Stortinget har vedtatt å kjøpe, har de siste årene variert sterkt i takt med dollarkursen.

Les mer: Kan få 10-12 millioner kroner for salg av skrapjern fra fregatten Helge Ingstad

For to år siden anslo Forsvaret at det ville koste 276 milliarder kroner å drifte flyene ut 2054, i fjor lød anslaget på 353 milliarder kroner, mens årets anslag lyder på 316 milliarder kroner.

– Det er også noe usikkerhet knyttet til våpenanskaffelsen, videreutviklingsprogrammet, samt evnen til å opprettholde tilstrekkelig kapasitet, heter det i årets budsjettforslag.

De nye F35-kampflyene vil bidra til langt større utslipp av klimagasser enn forgjengerne F16. Ifølge Forsvarets eget anslag vil utslippene fra flyparken øke med drøyt 200 prosent fram mot 2030, sammenlignet med 2018.

Forsvarets samlede utslipp sank imidlertid med 4 prosent i fjor, men det tilskrives koronapandemien som nesten førte til en halvering av antallet flyreiser blant ansatte i forsvarssektoren.

Les mer: Regjeringen vil bruke 6,2 millioner kroner på kompetansemiljø for anvendt kryptologi

– Forsvaret skal bidra til kutt i klimautslipp samtidig som den nasjonale operative forsvarsevnen opprettholdes, heter det i årets budsjettforslag.

Powered by Labrador CMS