Nyheter

TIL BRUSSEL: Rolf Folland har vært sjef for Luftforsvaret siden 2021. Nå får han ny grad og ny stilling.

Luftsjefen får ny jobb

Generalmajor Rolf Folland overtar som sjef for Militærmisjonen i Brussel. 

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rolf Folland har siden 2021 vært sjef for Luftforsvaret. Nå skal han snart vende snuten sørover, hvor han overtar som sjef for Militærmisjonen i Brussel (MMB). Han ble samtidig utnevnt til generalløytnant. 

Han overtar etter viseadmiral Louise Kathrine Dedichen, som går av for aldersgrensen. Hun har sittet i stillingen siden 2020 og har skapt historie som den første kvinnen noensinne til å lede et møte i Natos militærkomité

Den avtroppende sjefen sier over telefon til Forsvarets forum at hun syns det er gjort et meget godt valg av etterfølger i stillingen.

– Jeg ønsker ham all mulig lykke til. Dette er en viktig jobb og den skal gjøres i en krevende tid, sier Dedichen. 

Folland har operativ bakgrunn som helikopterpilot og han har tidligere vært sjef for både 337 skvadron og 330 skvadron. 

Han har tjenestegjort som sjef for Norges helikopterbidrag i Afghanistan,  Norwegian Aeromedical Detachment (NAD) og vært sjef for Luftoperativt inspektorat (LOI) på Rygge. 

– Rolf har levert svært gode resultater gjennom mange år, sist som sjef for Luftforsvaret. Som sjef for Militærmisjonen i Brussel blir han min faste representant i Natos militære råd, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen i en pressemelding. 

Folland selv vil konsentrere seg om å lede Luftforsvaret frem til en ny sjef overtar. Deretter ser han frem til å representere Forsvaret i Nato. 

– En spennende jobb i dynamiske tider. 

– Nato er grunnsteinen i norsk sikkerhetsarkitektur, og dagens sikkerhetspolitiske situasjon har tvunget frem mange endringer som krever økt samhandling med alliansen, sier han i pressemeldingen. 

Han tiltrer i stillingen fra det øyeblikket Forsvarsdepartementet bestemmer. 

Militærmisjonen (MMB) er Forsvarets representasjon ved Natos hovedkvarter i Brussel. Som sjef blir Folland den øverste militære representanten i Nato og inn mot EU.

Stillingen innebærer også å være rådgiver i militære saker for de norske ambassadørene til Nato og EU. 

Den norske avdelingen i Brussel består av rundt 20 personer, inkludert vernepliktige soldater. 

Powered by Labrador CMS