Nyheter:

HODENE RULLER: President Jair Bolsonaro, uten munnbind, flankert av visepresident Hamilton Mourao, til venstre, og Fernando Azevedo, som inntil i går var Brasils forsvarsminister. Her deltar de på en markering for det brasilianske luftforsvarets 80-årsjubileum i januar i år.
HODENE RULLER: President Jair Bolsonaro, uten munnbind, flankert av visepresident Hamilton Mourao, til venstre, og Fernando Azevedo, som inntil i går var Brasils forsvarsminister. Her deltar de på en markering for det brasilianske luftforsvarets 80-årsjubileum i januar i år.

President Bolsonaro sparker forsvarsledelsen i Brasil

President Jair Bolsonaro, som mandag utnevnte en ny forsvarsminister, skifter også ut ledelsen i landets hær, flyvåpen og marine.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

har Ledelsene for Brasils hær, flyvåpen og marine trekker seg etter at president Jair Bolsonaro mandag utnevnte en ny forsvarsminister. Det er ikke kjent hvorfor Bolsonaro skifter ut hele forsvarsledelsen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Beslutningen ble i dag kommunisert i et møte med påtroppende forsvarsminister Walter Souza Braga Netto og avtroppende forsvarsminister Fernando Azevedo e Silva, heter det i en kort kunngjøring fra forsvarsdepartementet i landet.

De tre forsvarstoppene begrunner ikke beslutningen om å trekke seg, men flere ser på det som en protest mot Bolsonaro.

– Vi har ikke sett en så tydelig innblanding overfor forsvaret fra presidentens side siden 1985, sier professor Carlos Melo ved Insper-universitetet i São Paulo.

Bolsonaro, som selv har en fortid som kaptein i hæren, har gitt mange tidligere militære sentrale posisjoner og har hyllet Brasils tidligere militærdiktatur.

Bolsonaro har nå byttet ut i alt seks av statsrådene i regjeringen, blant dem også landets utenriksminister og justisminister.

Vaksinestrid

Den offisielle bekreftelsen kom mandag kveld, etter at utenriksminister Ernesto Araujo og forsvarsminister Fernando Azevedo e Silva gikk av tidligere på dagen.

Strid knyttet til problemer med å sikre vaksineleveranser, ble oppgitt som begrunnelse for de tos avgang.

Bolsonaro, som forbereder seg på å kjempe for å bli gjenvalgt i oktober neste år, står overfor økende press knyttet til koronapandemien.

Det ukentlige gjennomsnittstallet for koronarelaterte dødsfall har blitt nesten firedoblet siden begynnelsen av året. Smittepresset har ført til at landets sykehus står ved et bristepunkt.

Tidligere denne måneden fikk landet sin fjerde helseminister siden pandemien brøt ut i fjor.

Fnyser av sosial distansering

Bolsonaro benyttet sin bursdag søndag for to uker siden til å gjenta sine angrep på tiltak mot koronaviruset som er innført lokalt mange steder i landet.

Bolsonaro fnyser av ekspertenes råd om sosial distansering og bruk av munnbind for å bremse pandemien, selv om han nylig har inntatt en noe mer pragmatisk holdning som følge av den dramatiske virusutviklingen i landet.

Blant annet hadde han for en gangs skyld på munnbind da han hilste tilhengere som var møtt fram for å gratulere ham utenfor presidentpalasset i Brasilia.

Men mange av de frammøtte brukte ikke munnbind, og i sin tale gjentok Bolsonaro sine angrep på tiltakene som borgermestere og guvernører over hele landet har innført for å hindre at helsesystemene kollapser.

– Hvis noen tror vi vil gi fra oss friheten vår, tar de feil. Noen tyranner der ute prøver å begrense friheten deres. Men vær sikre – vår hær er olivengrønn, og det er dere også, sa han.

Verst rammet i verden

Bolsonaro mener at den økonomiske skaden av nedstengninger er verre enn viruset, men søndag offentliggjorde 200 økonomer og næringslivsledere et åpent brev der de trygler myndighetene om å trappe opp vaksinering og innføre en samordnet plan for sosial distansering.

– Uenigheten om de økonomiske følgene av sosial distansering er en falsk motsetning mellom å redde liv og å redde levebrød. I virkeligheten er det urealistisk å forvente økonomisk bedring midt i en pandemi utenfor kontroll, skriver de.

Brasil er et av de hardest rammede landene i verden. Hittil er mer enn 300.000 mennesker døde av viruset. Intensivavdelingene i 25 av 27 delstater, inkludert Rio de Janeiro og São Paulo er nesten overfylt, mens vaksineringen går tregt.

Powered by Labrador CMS