Nyheter

ADVARER: Christian Schmidt snakker til parlamentet i Bosnia og Hercegovina 28. oktober.

FN-rapport: Bosnia kan oppløses

Trusler om å opprette en egen serbisk hær i Bosnia kan føre til at landet splittes, advarer FNs utsending Christian Schmidt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs høye representant til Bosnia og Hercegovina Christian Schmidt skriver i en rapport at det er reell fare for at nasjonen på Balkan vil gå i oppløsning, og at det kan bli behov for flere fredsbevarende styrker for å hindre en nye krig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver den britiske avisen The Guardian.

Rapporten, som ble overlevert FNs generalsekretær fredag, referer til trusler fra Milorad Dodik, lederen for den serbiske delen av Bosnia, om å opprette en egen serbisk hær i landet.

Egen hær

Dodik uttalte på en pressekonferanse 14. oktober at han ville opprette egne serbiske avdelinger av de væpnede styrkene, rettsvesen og skattevesen. Den serbiske lederen sa at han vil tvinge den bosniske hæren ut av Republika Srpska, den serbiske delen av Bosnia. Dersom Vesten forsøkte å blande seg inn, sa Dodik at han hadde venner som har lovet å støtte den serbiske saken.

Les også: Europas siste folkemord

Schmidt omtaler Dodiks uttalelser som ekvivalent med løsrivelse, uten å erklære det, ifølge The Guardian. Dette kan ifølge Schmidt ende med at fredsavtalen som ble inngått i 1995, og som satte en stopper for krigen i Bosnia, oppheves.

– Propagandapamflett

«Skulle de væpnede styrkene i Bosnia og Hercegovina splittes i to eller flere hærer, må den internasjonale militære tilstedeværelsen revurderes», skriver Schmidt i rapporten.

De internasjonale fredsbevarende styrkene i landet består nå av en EU-styrke på 700 personer.

Dodik kaller Schmidts rapport en propagandapamflett, som er skrevet for å favorisere bosniske muslimer, skriver Radio Free Europe.

– Dersom vi er separatister, er han en okkupant, har Dodik uttalt om Schmidt.

Powered by Labrador CMS