Nyheter

UENIGE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg og daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland fotografert i Stortinget i 2008. Tre år senere valgte Jagland å stemme på SV ved stortingsvalget, på grunn av Stoltenberg-regjeringens bidrag til Libya-bombingen.

Jagland stemte SV etter Libya-bombingen

Tidligere Ap-statsminister Thorbjørn Jagland var så opprørt over Stoltenberg-regjeringens bidrag til bombingen av Libya at han stemte SV i 2013.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg anser den norske støtten til aksjonen i Libya som det største utenrikspolitiske feiltrinn siden 2. verdenskrig, skriver Jagland i sin nye bok, «År i fred og ufred», gjengitt i Dagsavisen. Boken lanseres onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge deltok i bombingen av Libya våren 2011. FNs sikkerhetsråd godkjente opprinnelig aksjonen for å beskytte sivilbefolkningen mot et fryktet folkemord. Men en norsk granskingsrapport har senere slått fast at det var åpenbart at andre allierte hadde regimeendring som mål.

Les også: I 2011 samlet ferieøya Kreta piloter og bakkemannskap til kamp over Libya.

Jagland skriver at han ikke kunne stemme på et parti som hadde gått inn i dette, og viser til at konsultasjonene med Stortinget i forkant foregikk på SMS. Han mener det ville skapt opprør i Arbeiderpartiet om folk hadde skjønt hva det medførte.

Les også: Sjef for Libya-pilotene ble ikke intervjuet av utvalget

– SV hadde gått med på bombingen, men trakk tross alt støtten da de så at aksjonen gikk lenger enn FN-mandatet. Andre alternativer fantes ikke.

Jagland var i 2013 generalsekretær i Europarådet og leder av Nobelkomiteen.

Powered by Labrador CMS