Nyheter

NATO-AVTALE: Sveriges forsvarsminister Pål Jonson bekrefter til VG at en forsvarsavtale mellom Sverige og USA snart er på plass.

VG: Sverige nærmer seg forsvarsavtale med USA

En avtale som legger til rette for «roterende nærvær» av amerikanske militære styrker i Sverige er på trappene, skriver VG.

Publisert

Sverige vil gjøre som Norge og skrive en forsvarsavtale med USA som legger til rette for rotasjon av amerikanske soldater på svensk jord, skriver VG.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg kan ikke kommentere innholdet før avtalen er undertegnet. Det vil skje i løpet av høsten, sier den svenske forsvarsministeren Pål Jonson til avisen.

En lignende avtale ble inngått mellom Norge og USA i 2022. Norges avtale innebærer at USA kan få eksklusiv rett til å bruke deler av og bygge militær infrastruktur på flystasjonene Rygge, Sola, Evenes og på marinebasen i Ramsund.

Etter at Sverige og Finland ble invitert inn i Nato i fjor begynte begge landene å forhandle med USA om lignende avtaler.

– Vi har hatt stor hjelp fra Norge, og avtalen vil fordype det nordiske forsvarssamarbeidet. Vi ønsker velkommen et sterkt amerikansk engasjement i forsvaret av Norden, sier Jonson til VG.

Godt grunnlag

Finlands utenriksdepartement bekrefter at de nylig har forhandlet ferdig en avtale med USA.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier til VG at Sverige og Finlands avtaler har mange fordeler for Norge.

– Når Sverige og Finland, og etter hvert Danmark har på plass avtaler, gir det et godt grunnlag for et enda sterkere samvirke mellom de nordiske landene og USA. Og det styrker oss alle sammen, sier Gram til avisen.

Den svenske forsvarsministeren sier avtalen åpner for forsterkninger fra USA i sammen av Natos regionale planer og det nye forsvarskonseptet.

Powered by Labrador CMS