Nyheter

SKARPT: NASAMS under en skarp øvelse på Andøya. Nå kan Ukraina få mer av det etterspurte luftvernsystemet.

Norge kjøper luftvern til Ukraina

Regjeringen foreslår å donere to luftvernsystemer fra Forsvarets struktur til Ukraina. I tillegg vil de kjøpe inn luftvern som skal erstatte det som allerede er blitt donert og som skal doneres i fremtiden. 

Publisert

Regjeringen foreslår for Stortinget å donere to utskytningsenheter til luftforsvarssystemet NASAMS til Ukraina. Det skriver regjeringen i en pressemelding

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg vil de gjenanskaffe materiellet som allerede er blitt donert. Innkjøpene har en kostnad på 3,45 milliarder kroner. 

Norge har allerede donert åtte utskytningsenheter og fire ildledningssentraler til NASAMS. Regjeringens prosjekt 1146, som ble vedtatt  av Stortinget i desember 2023, skulle sikre gjenanskaffelse av disse. 

To doneres, flere kjøpes inn

– Vi står fast ved vår støtte til Ukraina og sammen med våre allierte gjør vi det vi kan for å bidra der behovene er størst. Luftvern har vært og er fremdeles svært etterspurt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i pressemeldingen. 

Den nye donasjonen som nå foreslås, innebærer donasjon av ytterligere to utskytningsenheter, som skal hentes fra Forsvarets struktur. 

I tillegg ønsker regjeringen å utvide rammene for prosjekt 1146, og foreslår å bestille ytterligere ti nye utskytningsenheter og fire ildledningssentraler. Disse skal erstatte det som er blitt donert og skal doneres til Ukraina. 

– Ukrainas forsvarskamp er også en kamp for vår felles trygghet, demokratiske rettigheter og verdier, sier Støre. 

Levering i 2026

Bestillingenes totale kostnadsramme ligger på rundt 15,95 milliarder kroner. 

– Det norske NASAMS-systemet bidrar til å redde ukrainske liv og til å hindre ødeleggelse av bygninger og infrastruktur. De russiske missil- og droneangrepene er omfattende og brutale, så luftvern er helt avgjørende for Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i pressemeldingen. 

– Jeg er samtidig opptatt av at vi gjenanskaffer luftvern til vårt eget forsvar så raskt som mulig. 

Brorparten av leveransene i det opprinnelige prosjektet er ventet levert i 2026. Kontrakten for denne delen av prosjektet ble underskrevet av Forsvarsmateriell og  Kongsberg Defence and Aerospace (KDA) den 31. januar i år.

– Leveringstidene er lenger enn vi ønsker. Nettopp derfor er det viktig at vi har tatt ekstraordinære grep for å fremskynde bestillingen, sier Gram.

Powered by Labrador CMS