Nyheter

NYTT LUFTVERN: Illustrasjonsbildet viser den nye NASAMS utskytingsenheten.
NYTT LUFTVERN: Illustrasjonsbildet viser den nye NASAMS utskytingsenheten.

Nye NASAMS luftvern til Norge

Nyanskaffelsen vil erstatte materiell som er donert til Ukraina og gi Norge siste generasjon av det avanserte luftvernssystemet NASAMS.

Publisert

Forsvarsmateriell (FMA) har i dag inngått kontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) om nye NASAMS luftvernsystemer. Anskaffelsen skal erstatte materiell som er donert til Ukraina

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kontrakten har en verdi på rundt 1,4 milliarder kroner, og forventet leveranse er i 2026-2027, skriver FMA i en pressemelding.

– Dette er investeringer som trygger landet. Krigen i Ukraina har vist hvor viktig luftvern er, og før jul kunne regjeringen presentere en rekordbestilling av luftvern til Forsvaret. Vi har tatt ekstraordinære grep for å framskynde anskaffelsen. Kontrakten på gjenanskaffelse av donert materiell er første steg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i pressemeldingen.

Kontrakten inkluderer nye multi-missil utskytingsenheter og ildledningssentraler for NASAMS. Leveransen vil gi Norge siste generasjon NASAMS, utviklet for å møte nåværende og fremtidige trusler.

– Et topp moderne luftvernsystem er strategisk viktig for Norges forsvarsevne og er avgjørende for å ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace.

Powered by Labrador CMS