Nyheter

SEREMONI: Nils Severin Økland ble onsdag denne uken bisatt i Fana kirke i Bergen. Flere representanter fra Forsvaret var til stede under seremonien

Norges eldste krigsveteran bisatt

Onsdag ble Norges eldste krigsveteran og krigsseiler, Nils Severin Økland bisatt fra Fana kirke i Bergen. Nils Severin Økland ble 108 år gammel.

Publisert

Gavin Maurice Sutherlands vakre sang I am sailing var preludium for en vakker, verdig og minnerik seremoni i den historiske kirken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Minnetalen ga de tilstedeværende et glimt fra et usedvanlig rikt og langt liv. Nils Severin Øklands innsats under krigsårene ble skildret på en sterk og gripende måte. Fra den stormfulle flukten, med en liten fiskeskøyte til Shetland i 1941, til hans betydelig innsats som skytter på norske handelsfartøy i konvoi. 

I løpet av krigsårene mønstret Økland på ni handelsskip. Skytter 212 Økland krysset Nord-Atlanteren mellom USA og England, eller land i Middelhavet, mer enn 50 ganger. Han overlevde også en torpedering. I 36 år hadde han bopel om bord i skip på alle hav. Minnetalen ble avsluttet med Nils Severin Økland sin faste hilsen: «Lykke med livet og all the best!»

Forsvaret var representert med sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Oliver Berdal, og Sjøforsvarets sjefsmester, flaggmester Arild Lango Edinsen. Fra Sjøforsvaret kom det også flagg- og paradevakt.

Berdal takket i sitt minneord Nils Severin Økland for hans store innsats, en innsats som var med å legge grunnen for den fred og frihet vi nyter godt av i dag. Han la særlig vekt på viktigheten av at Øklands historie og kamp må leve videre slik at kommende generasjoner lærer om hva som kreves av oss dersom vi må nok enn gang må kjempe for vår frihet. Økland var dekorert med flere norske og utenlandske dekorasjoner, men den viktigste anerkjennelsen er at vi lærer av hans motto: Aldri gi opp!

Sjef for Sjøforsvaret avsluttet på maritim måte med å ønske Økland «Fair winds and following seas!» på hans siste reis.

Blant alle de som hadde funnet veien til Fana kirke denne novemberdagen var også tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Utallige kranser og bårebuketter fra familie, venner og organisasjoner var en siste hilsen til hedersmannen Nils Severin Økland. Blant navnene på de mange kransebåndene kunne prest Leif Oma lese Sjøforsvaret, den franske ambassaden, Krigseilerregisteret og norsk senter for seilerhistorie ved Arkivet i Kristiansand, Convoy Cup og Camp Norway Foundation i Canada. 

Powered by Labrador CMS