Nyheter

VELKOMMEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ønsker den amerikanske presidenten Joseph Biden, velkommen til Kyiv. «Ditt besøk er et ekstremt viktig tegn på støtte for alle ukrainere» skriver Zelenskyj.
VELKOMMEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ønsker den amerikanske presidenten Joseph Biden, velkommen til Kyiv. «Ditt besøk er et ekstremt viktig tegn på støtte for alle ukrainere» skriver Zelenskyj.

Biden på besøk i Kyiv for å bekrefte USAs urokkelige forpliktelse til Ukrainas demokrati

Mandag er USAs president Joe Biden på besøk i den ukrainske hovedstaden. Det er Bidens første besøk siden den russiske invasjonen, melder The Guardian.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter ett år, består Kyiv. Og Ukraina består. Demokratiet består, sier Biden i en uttalelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

The Guardian skriver at han skal møte sin ukrainske kollega, Volodymyr Zelenskyj.

Ifølge den offisielle kalenderen lå det an til at Biden skulle besøke Polen mandag, men i stedet dukket han altså oppi Kyiv. Besøket var ikke kjent på forhånd.

Flyalarmen gikk

Samme dag som den amerikanske presidenten kom på besøk, gikk flyalarmen i Kyiv og i resten av Ukraina. Det var inge umiddelbare meldinger om rakett- eller droneangrep.

Tjenestemenn i hovedstaden har varslet om økt risiko for angrep i forbindelse med at årsdagen for den russiske invasjonen nærmer seg. Fredag er det ett år siden russiske styrker gikk til stormangrep på nabolandet Ukraina.

Utvidet diskusjon

– På samme tid som verden forbereder seg på å markere årsdagen for Russlands brutale invasjon av Ukraina, er jeg i Kyiv i dag for å møte president Zelenskyj og bekrefte vår urokkelige forpliktelse til Ukrainas demokrati, suverenitet og territorielle integritet, skriver Biden i en pressemelding fra Det hvite hus.

I samme pressemelding skriver Biden at han vil kunngjøre en ny levering av kritisk utstyr, inkludert artilleriammunisjon, anti-pansersystemer og luftovervåkningsraderer for å beskytte det ukrainske folket mot luftbombadering.

– Jeg vil dele at vi senere denne uken vil kunngjøre ytterligere sanksjoner mot eliter og selskaper som prøver å unndra seg eller fylle ut Russlands krigsmaskin.

I løpet av det siste året har USA bygget en koalisjon av nasjoner fra Atlanterhavet til Stillehavet for å hjelpe til med å forsvare Ukraina med enestående militær, økonomisk og humanitær støtte – og den støtten vil bestå.

Biden skal også besøke Polen og president Duda.

Powered by Labrador CMS