Nyheter:

LEIE: Regjeringen vil leie helikoptre fordi NH90 ikke flyr nok. Her ser vi et av NH90-helikopteret lande på Kjeller.
LEIE: Regjeringen vil leie helikoptre fordi NH90 ikke flyr nok. Her ser vi et av NH90-helikopteret lande på Kjeller.

Regjeringen vil leie inn helikoptre til Forsvaret

NH90 flyr ikke nok og fabrikkene sliter med å levere både helikoptre og reservedeler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram en av stortingsproposisjon fra regjeringen som tar til orde å leie helikoptre for å kunne fly mer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Koronapandemien som ramma Nord-Italia særleg hardt i starten av pandemien har forsterka denne utfordringa. Det betyr mellom anna at Forsvaret har lågare tilgjengeleg flytid enn planlagt og dermed lågare innfasingstakt for den operative kapasiteten», heter det i proposisjonen.

Les også: Kystvakten mener helikopterberedskapen i Barentshavet ikke vil være tilfredsstillende de neste årene. Årsaken er problemene med de nye NH90-helikoptrene.

I samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt har Forsvaret konkludert at det er behov for å se på alternativer til NH90.

Ifølge spesialrådgiver i Forsvarsdepartementet Birgitte Frisch er det for tidlig å si noe konkret om hvilke typer helikoptre eller hvor lenge Forsvaret eventuelt skal leie helikoptre.

– Proposisjonen fra regjeringen må først behandles i Stortinget før det godkjennes, sier Frisch til Forsvarets forum.

Hun understreker at det er er opp til Stortinget å bestemme når det skjer.

I proposisjonen heter det videre om leiealternativet som blir lagt fram:

«Dette vil være eit supplement til NH90 og gjeld delar av behovet som ikkje krev ei like spesialisert og høgteknologisk plattform som NH90.»

Norge har bestilt totalt 14 NH90-helikoptre. Anskaffelsesprosessen har tatt mye lenger tid enn det skulle, helikoptrene har flydd mindre og til en langt høyere pris enn forventet.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen siterte vi Birgitte Frisch med følgende om behandlingen av proposisjonen at: «Det vil skje en gang før sommeren». Ifølge Frisch er det imidlertid opp til Stortinget å bestemme når det skjer. Rettet: 29. 03. 2021, kl. 18:01.

Powered by Labrador CMS