Nyheter

ISLAND: Den norske Minedykkerkomandoen var til stede på Nato-øvelsen Northern Challenge på Island.

Minedykkerkommandoen: –Ekstra årvåkenhet etter Nord Stream-sabotasjen

ISLAND, HAFNIR (Forsvarets forum): Sjøforsvarssjef Rune Andersen har søkt råd hos minedykkerkommandoen etter sabotasjeaksjonene mot rørledningene i Østersjøen. Midt i Atlanteren øver de på ulike scenarioer, både på land og under vann.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dette yrket kan en feil være nok, sier sjefen for for operasjoner i Minedykkerkommandoen (MDK) Claes. Han har bedt om at bare fornavnet brukes i denne artikkelen, på grunn av hans nåværende stilling.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er en sterk og sur vind som slår inn over kysten på Island når Forsvarets forum møter ham og et lag med minedykkere under den flernasjonale øvelsen Northern Challenge 2022.

Øvelsen finner sted i det geografiske hjertet av Nato; midt mellom Amerika og Europa, i tillegg treffer den en nerve i det sikkerhetspolitiske bildet.

SJEF: Claes følger med på hvordan minnedykkerlaget løser oppgaven. Han har lang erfaring som minedykker og er nå sjef for operasjoner.

– Eksplosjonene på gassledningene Nord Stream 1 og 2 er svært alvorlige, og blir nå etterforsket av Sverige og Danmark, med norsk assistanse, sa statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse torsdag.

Han fortsatte:

– Vakt- og sikringshold er skjerpet på land og til havs. I Nordsjøen seiler Forsvaret sammen med våre allierte for å trygge norske olje- og gassinstallasjoner, og alle de som jobber der. Heimevernet er synlig tilstede ved installasjonene på land.

LANGS KYSTEN: Det er ingen tid å miste når laget fra Minedykkerkommandoen får melding om et oppdrag som må løses. De rykker ut til en liten havn langs kysten. Der møter de to canadiske soldater som spiller islandsk kystvakt. De melder om et objekt funnet i tilknytning til sjøen.

Under overflaten

Tilbake på Island legger øvelsen vekt på Nato-samarbeid innen håndtering av improviserte eksplosiver og undervannsoperasjoner.

Sjefen for operasjoner i MDK understreker viktigheten av å ikke ta noen forhastede konklusjoner i jobben som EOD-operatør. Det kan være fatalt. I ytterste konsekvens koster det deg livet.

Det er alltid et mål for operatørene å løse mest mulig på avstand, uten å selv måtte håndtere de improviserte eksplosivene. På denne måten utsetter de seg for minst mulig risiko. Til dette har de flere fremgangsmåter, blant annet en fjernstyrt robot.

FØLGER MED: Sakte, men sikkert begynner laget fra MDK å saumfare området, meter for meter etter potensielle trusler og farer. Det gjelder å ha et skarpt blikk.


Les også: Nammo utvikler granat til koreanske K2 Black Panther

Fra dekning styres roboten inn på målet, som i dette tilfellet er en stridsvognmine plassert ut for å ramme EOD-operatører. Den kan konfigureres til forskjellige formål som vil hjelpe operatørene å løse oppgaven. Den kan for eksempel klippe ledninger eller plassere ladninger.

For å uskadeliggjøre objektet brukes en vannladning. Vannladningen er effektiv nok til å gjøre jobben, men likevel skånsom mot omgivelsene rundt.

– Den hjelper oss også å bevare tekniske bevis, sammenlignet med om vi bruker sprengstoff der det meste vil bli ødelagt, forklarer Claes.

TO TRUSLER: Operatørene har fått informasjon som tyder på at de som plasserer de improviserte eksplosivene, også er ute etter å ramme EOD-personell som kommer for å håndtere trusselen.

Det er ikke kjent hva som er årsaken til gasslekkasjene fra rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen, men statsminister Jonas Gahr Støre har sagt at det ser ut som en villet handling.

En video den svenske avisen Expressen har tatt, viser at minst 50 meter av Nord Stream 1 er borte, der den eksploderte 26. september, skriver NTB. På 80 meters dyp viser det seg store renner i sjøbunnen og biter som ser ut som ødelagte rørdeler.

Nord Stream 1 er konstruert av tolv meter lange seksjoner som er sveiset sammen. Den ytre diameteren er 1,4 meter, og rørledningen er omgitt av betongdekke som er opptil en desimeter tykt. Kraften fra eksplosjonen som rev røret i filler, var så sterk at den gjorde et utslag på 2,3 på seismologiske målinger.

Etter ødeleggelsen av gassrørene i Østersjøen har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet presisert at aktører i ekomsektoren, skal ha forhøyet oppmerksomhet rundt kritisk infrastruktur, og at det er rettet særlig oppmerksomhet rundt sjøfiberkabler.

For Minedykkerkommandoen betyr dette ekstra årvåkenhet.

– Vi har blitt brukt som militære rådgivere angående situasjonen i Østersjøen for sjef Sjøforsvaret, sier Claes.

– Foreløpig er det «business as usual» gjennom å delta i internasjonale øvelser og oppdrag, så vårt personell er så oppdatert som mulig. Men det er klart det er ekstra årvåkenhet nå om dagen etter hendelsen i Østersjøen, legger han til.

TØFFE FORHOLD: Det er en sterk og sur vind som slår inn over kysten på Island. I kombinasjon med duskregnet er det alt annet enn behagelige forhold for gjengen som nå konsentrert skal uskadeliggjøre stridsvognminen med 5-10 kilo sprengstoff - ment for dem.
EFFEKTIV OG SKÅNSOM: For å uskadeliggjøre objektet brukes en vannladning. Vannladningen er effektiv nok til å gjøre jobben, men likevel skånsom mot omgivelsene rundt.
I BOMBEDRAKT: Plasseringen av objektet gjør det vanskelig for roboten som har sine begrensninger å komme til, derfor blir det besluttet at lagføreren må på med bombedrakt og selv gå frem og plassere ladningen for å uskadeliggjøre trusselen.

Minedykkerkommandoen skal være i stand til å gjennomføre skarpe oppdrag både nasjonalt og internasjonalt. Ved hendelser i Norge har de et tett samarbeid med bombegruppen til Politiet.

Det bekrefter kontreadmiral og sjef i Sjøforsvaret, Rune Andersen. I en e-post til Forsvarets forum skriver han følgende:

– I dagens situasjon med oppmerksomhet rundt sårbarheten til maritim infrastruktur er de tungt involvert, både som operatører og som rådgivere til en rekke sivile og militære beslutningstakere.

Nato skal doble sin tilstedeværelse i Nordsjøen

Tidligere denne måneden ble det kjent at Nato dobler sin tilstedeværelse i Nordsjøen og Østersjøen til over 30 fartøy. Formålet er å beskytte gassrørledninger og undersjøiske kabler.

Forsvaret samarbeider tett med sivile myndigheter og private operatører på sokkelen for å ivareta sikkerheten, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding. Han beskriver samarbeidet med Nato-styrkene som tett.

Les også: Sjøforsvaret, hva nå?

– Norske og allierte maritime styrker opererer nå i Nordsjøen, og det er tett samarbeid mellom Forsvarets operative hovedkvarter og Natos maritime hovedkvarter, sier Gram.

Han sier at den russiske invasjonen har endret rammene for norsk, nordisk og europeisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

– Krigføringen har et omfang vi ikke har sett i Europa siden andre verdenskrig. Det er en sterk vilje blant allierte til å stå sammen i vår støtte til Ukraina slik at de fortsette sin kamp for frihet og selvstendighet.

FUNN: På en skjerm fylt med knapper og en joystick vises et bilde gjennom et kamera på roboten. Ved første øyekast kan bildet som vises ligne et ultralydbilde.

«Funn!» melder en operatør som styrer en undervannsrobot via en skjerm under øvelsen på Island. Han bytter om fra det som kan minne om et sonarbilde til vanlig kamera og på skjermen vises tydelig en 155 mm artillerigranat som er koblet til en detonasjonslunte og plastisk sprengstoff.

I VANN: En undervannsrobot som styres av operatørene brukes for å søke under vann.

Dette er trusselen minedykkerne kom for å uskadeliggjøre, men først måtte de ta seg av stridsvongminen - fellen som var lagt ut kun for å ramme dem.

– Denne granaten ville gjort stor skade på infrastruktur og eventuelle båter som hadde lagt til kai og alle i nærheten, sier Claes.

ARTILLERIGRANAT: Den over 40 kilo tunge artillerigranaten var godt skjult under vann inne i havnen. Dersom en slik granat går av vil den gjøre stor skade på sine omgivelser.


Minnedykkerkomandoen på øvelse på Island


Powered by Labrador CMS