Nyheter

DÅRLIG SIKRING: Tidligere leder i etterretningstjenesten Ola Kaldager mener beredskapen rundt kritisk infrastruktur er for dårlig.

Tidligere etterretningsleder: Beredskapen rundt kritisk infrastruktur er for dårlig

Norge står i midten av en konflikt om europeisk energisikkerhet, sier tidligere etterretningsleder. – Kontroll på alle norske kabler er omtrent umulig.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som pågår nå, er en konflikt om energi i Europa, sier tidligere leder i etterretningstjenesten, Ola Kaldager, til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er helt avgjørende å opprettholde energiforsyningen for å fortsette å leve slik vi gjør, sier han.

Det norske gasstransportsystemet omfatter imidlertid et nettverk av rørledninger med en lengde på om lag 8.800 kilometer, ifølge Norsk Petroleum. Det tilsvarer avstanden fra Oslo til Bangkok.

– Å ha kontroll på alle disse kablene er omtrent umulig, sier Kaldager.

Han mener dagens beredskap er svak. På 1980- og 90-tallet var det meste av kritisk infrastruktur satt under vakt og sikring, ifølge Kaldager.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet sier at de generelt er bekymret for den helhetlige sikkerhetstankegangen i flere sektorer.

– Det er nå viktig at norske virksomheter utviser økt årvåkenhet, kartlegger sine verdikjeder og er klar over risikoen knyttet til disse, skriver de.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa fredag at Norge har takket ja bidrag fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia for å øke tilstedeværelsen i norske farvann. I tillegg patruljerer Kystvakten ved norske olje- og gassfelt.

Den økte tilstedeværelsen skjer i kjølvannet av lekkasjene i Nord Stream-gassledningene som etter alle solemerker ble forårsaket av et sabotasjeangrep. Den siste tiden er det i tillegg observert en rekke droner på norsk sokkel.

Powered by Labrador CMS