Nyheter

KAN UNNGÅS: Hvis du ikke ønsker Nødvarsel, kan man enten skru av telefonen eller sette den i flymodus.

I dag vil telefonen din bråke

Mobiltelefoner over hele Norge vil ule i kor rundt klokken 12.00 onsdag.

For tredje gang vil Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg kjøre en felles nasjonal test.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil mobiltelefoner i hele landet vibrere og spille av et høyt lydsignal samtidig og Sivilforsvarets tyfoner ule rundt klokken 12.00.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tyfonene vil si «Viktig melding – søk informasjon».

Direktør i DSB Elisabeth Aarsæther sier mange nå er kjent med hva Nødvarsel er, men at de likevel vet at varslingsprøven vil komme brått på mange.

– Hvis noen du kjenner kan bli urolige av en slik test, ta gjerne en prat med dem på forhånd, skriver hun på DSBs nettsider.

Testen vil gå ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner i Norge som er påkoblet enten 4G- eller 5G-nettet.

DSB skriver at 92 prosent av befolkningen fikk test av Nødvarsel på mobiltelefonen ved forrige varslingsprøve i januar i år.

Minst 90 prosent av mobiltelefoner i Norge er oppdatert slik at de kan motta Nødvarsel, anslår Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Dersom du ikke ønsker å få høyere hjerterytme midt på dagen i dag, kan man enten skru av telefonen eller sette den i flymodus mellom klokken 11.55 og 12.15. Å bare skru av lyden hjelper lite.

Årsaken til at testen gjøres er for at det norske folk skal bli kjent med hvordan det oppleves å få et Nødvarsel, samtidig som DSB sikrer at systemet fungerer som det skal.

Sivilforsvarets tyfoner testes hvert halvår, den andre onsdagen i januar og den andre onsdagen i juni.

Powered by Labrador CMS