Nyheter

MEGADRONE: MQ-4C Triton-dronene har et vingespenn på rundt 40 meter.

Dette kan bli Norges nye store maritime drone

Northrop Grumman bekrefter at Norge har vært i samtaler om dronen MQ-4C Triton.

Publisert

– Jeg mener det ville vært klokt av Norge å velge Triton som løsningen for maritim områdebevissthet, spesielt i nordområdene. Det kan tjene til formålet med å være et årvåkent øye i dette strategisk viktige området. 

Det sa Jane Bishop, direktør for global overvåkning i Northrop Grumman til Forsvarets forum på et pressetreff torsdag i forrige uke. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Da var representanter fra Forsvarsdepartementet, Kongsberg Gruppen, Nammo, andre fra forsvarssektoren og media invitert av Northrop Grumman til en åpning på Oslo Militære Samfund. 

Samtaler

Northrop Grumman inviterte til mingling og åpningstaler, og det ble servert småretter og drinker. 

MQ-4C Triton brukes sammen med overvåkningsflyene Poseidon P-8 i den amerikanske og den australske marinen. Norge har bestilt fem Poseidon P-8-fly. De skal etter planen ha full operativ evne i 2025. 

Bishop sier det er den amerikanske marinen som snakker med norske myndigheter på vegne av Northrop Grumman, men bekrefter at samtaler har funnet sted. 

– Jeg kan ikke si spesifikt hvem den amerikanske marinen har snakket med i norske myndigheter. Men jeg kan dele at det har vært diskusjoner og vi ser frem til hva som kommer i den kommende norske langtidsplanen, svarte Bishop på spørsmål fra Teknisk Ukeblad under pressekonferansen. 

Hun legger til at hun ikke kan si noe om det kommer opp i langtidsplanen for forsvarssektoren, som legges fram 5. april. 

Alliert samarbeid

Northrop Grumman-president Kathy Warden, statssekretær Anne Marie Aanerud (Sp) i Forsvarsdepartementet, konserndirektør Eirik Lie i Kongsberg Defence & Aerospace og tidligere øverstkommanderende for Nato i Europa general Todd Wolters talte om den sikkerhetspolitiske situasjonen. 

De snakket varmt om internasjonalt forsvarspolitisk samarbeid med allierte under seansen.  

Droner som satsningsområde er omtalt i både Forsvarskommisjonens rapport og fagmilitært råd. 

I Forsvarssjefens fagmilitære råd, som kom i fjor, står det blant annet: 

«Forsvarssjefen anbefaler å følge og bidra til utviklingen innen ubemannede systemer i det maritime domenet og å vurdere å innføre nye systemer etter hvert som teknologien modnes og blir tilgjengelig. Fremtidige fartøyer, som de foreslåtte standardfartøyene»

Northrop Grumman er verdens tredje største forsvarsindustri med 100.000 ansatte, leverer cirka 30 prosent av F-35-flyene, samt to satellitter Space Norway har bestilt som skal gi bredbåndsdekning i Arktis. 

MQ-4C Triton

Funksjon: Vedvarende maritim etterretning, overvåkning og rekognosering

Kontraktør: Northrop Grumman 

Motor: Rolls-Royce AE 3007H turboviftemotor

Lengde: 47.6 fot (14.5 meter) 

Vingespenn: 130.9 fot (39.9 meter) 

Høyde: 15.4 fot (4.7 meter) 

Vekt: Maksimalt design brutto avgang: 32,250 pund (14.628,4 kilogram) 

Hastighet: 600 km/t

Besetning: Fem per bakkestasjon 

 

Powered by Labrador CMS