Nyheter:

Krever svar på kunnskapssvikt

Partileder Audun Lysbakken (SV) vil ha svar på hvorfor norske soldater vet mindre om krigens folkerett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I etterkant at det ble kjent at norske soldater tilsynelatende vet mindre om rett og galt etter soldatundersøkelsen, har Lysbakken sendt et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. I spørsmålet partilederen ønsker svar på heter det:

Audun Lysbakken i SV (Foto: Åsmund Holien Mo). 

Ifølge Forsvarsdepartementet er fristen for å svare tirsdag 30. april. 

Her kan du lese hele undersøkelsen.

Dårligere informert

I undersøkelsen gjennomført av Røde Kors i samarbeid med Forsvaret og Forsvarsdepartementet, kom det fram at én av fire svarte feil om tortur av krigsfanger, rundt halvparten visste ikke at det er forbud mot bruk av antipersonellminer, men en tredjedel av de spurte var ikke klar over forbudet mot bruk av klasevåpen.

– Vi må kunne forvente at norske soldater kan dette langt bedre, sa generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland, i etterkant av undersøkelsen og mente det var alvorlig at færre hadde fått opplæring i krigens folkerett.

Overfor Forsvarets forum svarte talsperson i Hæren, Per Espen Strande, at 2018 var et unntaksår.

– For å være klar til øvelse Trident Juncture måtte Hæren prioritere den utdanningen som gjorde det sikkerhetsmessig forsvarlig å sende unge vernepliktige på en slik øvelse. En stor andel av respondentene fra Panserbataljonen hadde kun vært i tjeneste i noen måneder, deltatt på øvelse Trident Juncture, og ikke rukket å gjennomføre utdanningen i krigens folkerett på undersøkelsens tidspunkt. 

Powered by Labrador CMS