Nyheter

SIKKERHETSRÅDET: De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet har alle atomvåpen.

Atommakter enige om å unngå krig

De fem atommaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike lover å arbeide for å hindre ytterligere spredning av atomvåpen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har stor tro på at videre spredning av slike våpen må forhindres, heter det i en sjelden felles uttalelse fra de fem landene som har vetorett i Sikkerhetsrådet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– En atomkrig kan aldri vinnes og må aldri utkjempes, heter det videre.

De fem atommaktene har alle undertegnet ikkespredningsavtalen (NPT) og gjennom den også forpliktet seg til å avskaffe atomvåpen på sikt.

Les også: Økning i kampklare atomvåpen

Mandagens uttalelse kom etter at den siste gjennomgangen av NPT, som først trådte i kraft i 1970, ble utsatt. Evalueringen skulle ha startet 4. januar, men utsettes på grunn av pandemien.

Anspent

De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet sier deres fremste arbeidsoppgaver består i å «unngå krig mellom atomvåpenstater og å redusere strategiske risikoer».

LABORATORIUM: Los Alamos National Laboratory i New Mexico, der det blant annet foregår forskning og utvikling av atomvåpen.

Fellesuttalelsen kommer i en tid der forholdet mellom Russland og USA er mer spent enn på lenge. Frykten er også økende for at spenningen mellom USA og Kina kan føre til konflikt, primært som følge av uenighet om Taiwan.

Tror på økt tillit

– Vi håper at, i den nåværende vanskelige situasjonen for internasjonal sikkerhet, en slik politisk uttalelse vil bidra til å dempe nivået på internasjonale spenninger, sier Russlands utenriksdepartement.

Les også: Ukraina vurderer atomvåpen hvis Nato-medlemskap avvises

Kina tror uttalelsen vil øke tilliten.

– Fellesuttalelsen fra lederne for de fem atomstatene vil bidra til å øke den gjensidige tilliten og erstatte konkurransen blant stormakter med koordinering og samarbeid, sier viseutenriksminister Ma Zhaoxu, ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Powered by Labrador CMS