Nyheter

I SKJUL: Russlands president Vladimir Putin har oppholdt seg i skjul mye av tiden siden han gikk til krig mot Ukraina.
I SKJUL: Russlands president Vladimir Putin har oppholdt seg i skjul mye av tiden siden han gikk til krig mot Ukraina.

Dette vet vi om Putins atombunkere

Bunkere som Sovjetunionen skal ha bygd i Uralfjellene, er trolig fortsatt operative. Russland skal også ha bygd en ny atomsikker bunker, som var «nesten ferdig» ved slutten av 2020.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar, har Vladimir Putin oppholdssteder stort sett vært holdt hemmelig. Det samme gjelder flere av hans nærmeste rådgivere. Flere har spekulert i om den russiske presidenten i perioder har oppholdt seg i atomsikre bunkere i Ural-fjellene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På 1970-tallet skal Sovjetunionen ha bygd ut bunkere i Uralfjellene. I tillegg skal Putin ha bygd nye atomsikre bunkere de siste årene.

Så hva vet vi egentlig om Russlands bunkere og hvor de russiske toppene befinner seg?

Uralfjellene?

På slutten av 1970 tallet skal Sovjetunionen ha bygd store bunkerkomplekser i Uralfjellene. Fjellene Jamantau og Kosvinskij skal være plasseringen til to av de viktigste kommandosentrene for landets atomvåpen.

I følge den avdøde sikkerhetseksperten Bruce Blair var årsaken til byggingen at USA hadde rettet sine atomvåpen mot Sovjetunionens ledelse.

Blair var forsker ved Princeton, og var kjent for å forklare sikkerhets- og atomvåpenpolitikk til den amerikanske befolkningen. I 2003 skrev han et innlegg i The Washington Post hvor han forklarer disse konstruksjonene i Uralfjellene.

Les også: Russland varsler opprustning på Kolahalvøya

«I følge diagrammer og notater som jeg fikk på slutten av 1990-tallet av senoiroffiserer fra SAC (Strategic Air Command) er det et kommandosenter midt i kvartsfjellet Jamantau, nesten tusen meter under toppen av fjellet. Det er et oppholdssted for Russlands politiske topper. Senteret er mer et tilfluktsrom enn et kommandosenter, for kvartsen forstyrrer radiosignalene som sendes fra innsiden av fjellet», skriver Blair.

Kovinskij skulle være et annet sentralt kommandosenter, ifølge Blaire. Begge bunkersystemene skal kunne styre missilstyrte atomvåpen.

Bygget ny bunker

I slutten av 2020 publiserte den russiske presidentadministrasjonen et referat fra et møte Putin hadde med sine nærmeste rådgivere, hvor de diskuterte kontrollsystemer for landets atomvåpen.

Putin skal ha sagt på møtet at de eksisterende systemene var i god stand og hadde blitt oppgradert de siste årene. Om han refererte til kommandosentrene i Uralfjellene kommer ikke frem.

JAMANTAU: I dette fjellet i Ural skal Putin ha en atomsikker bunker.
JAMANTAU: I dette fjellet i Ural skal Putin ha en atomsikker bunker.

I tillegg «opplyses» det om at Russland bygger nye atomsikre bunkere. De var «snart ferdige» på slutten av 2020.

– For det første, så trenger vi å jobbe med å forbedre sikkerheten i våre kontrollsystem. Dette er vi klar over alle sammen, og mye avhenger av at disse systemene kan operere i et kampscenario. Vi må kunne garantere dette selv under et angrep fra atomvåpen, sa president Putin ifølge referatet, og fortsatte:

– De har fortalt meg at byggingen av helt sikre fasiliteter for å kontrollere blant annet strategiske atomvåpen begynner å bli ferdig, og at disse vil ha en veldig stor sikkerhetsmargin. La oss diskutere dette videre i dag.

Skremmende

I et innlegg på nettstedet Real Clear Defense skrev senioranalytiker i National Institute for Public Policy Mark B. Schneider at Putin bygger bunkere for sein egen, personlige sikkerhet. egen sikkerhet.

Les også: Den amerikanske hæren skal gå over til nye gevær

«Årsaken til at Putin bruker masse penger på å bygge nye atomsikre underjordiske bunkere er skremmende. Som de fleste diktatorer, bruker Putin masse ressurser på å beskytte seg selv», skriver han.

Hvor de nye bunkerne er plassert, og om de er i tilknytting til det gamle bunkersystemet i Ural-fjellene, er ikke kjent.

Powered by Labrador CMS