Nyheter:

Et russisk MiG31 jagerfly viser frem Kinzjal under en militærparade i 2018.
Et russisk MiG31 jagerfly viser frem Kinzjal under en militærparade i 2018.

Hypersoniske våpen på Kola kan nå hele Norge

Russiske jagerfly på Kola-halvøya utstyres med hypersoniske missiler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske nordflåten vil utstyre kampflyene sine med det hypersoniske våpensystemet Kh-47M2 Kinzjal. Missilet kan utstyres med atomvåpen og har en rekkevidde på 2000 kilometer.

Det skriver den russiske avisen Izvestia.

Avisen siterer kilder i det russiske forsvarsdepartementet, som sier at opplæringen av personell og utbyggingen av infrastruktur for vedlikehold og drift av hypersoniske våpen vil begynne neste år. Kildene sa ikke når nordflåten er klar til å ta det nye våpenet i bruk.

Ifølge Izvestia er det marinens MiG31 jagerfly på Kolahalvøya som skal utstyres med våpenet. Kinzjal kan også monteres på det strategiske bombeflyet Tupolev Tu-22M. Flyene som skal bruke våpenet har base i byen Montsjegorsk, som ligger i Murmansk-regionen.

Dommedagsrakett

Det ballistiske missilet Kinzjal ble først offentliggjort av Vladimir Putin i en tale i mars 2018. I samme tale fortalte Putin om flere nye, avanserte russiske våpensystemer. Flere av dem er ifølge den russiske presidenten hypersoniske. Det vil si at de kan nå mach fem eller raskere.

– Det finnes ikke noe tilsvarende som våre våpen i resten av verden foreløpig, sa Putin under talen, ifølge Aftenposten.

Mindre enn to uker senere hevdet Russland at de hadde gjennomført en vellykket prøveskyting med missilet.

Kinzjal kan komme opp i en hastighet på mach ti. Det betyr at den kan bevege seg i ti ganger lydens hastighet, noe som tilsvarer 12.250 km/t.

Missilet har en rekkevidde som gjør at missilet kan nå hele Skandinavia og de baltiske landene fra basen Russland. Kinzjal betyr dolk, men våpenet kalles også «dommedagsraketten» i russiske medier.

Strategisk våpen

Missilet kan utstyres med både kjernefysiske våpen og konvensjonelle stridshoder. Izvestia skriver ikke hva slags stridshoder som er MiG-flyene på Kola vil få. Det russiske forsvarsdepartementet omtaler Kinzjal som et våpen tiltenkt strategiske oppgaver før den kjernefysiske fasen av storskalakonflikter.

Les også: Russiske fly på tokt utenfor kysten av Norge

Eksperter forteller Izvestia at det nye våpenet vil bli et middel for strategisk avskrekkelse og et verktøy for å demonstrere Russlands makt i den arktiske regionen.

- Den nordlige flåten har alltid vært en operasjonell-strategisk enhet, som sikrer landets sikkerhet, ikke bare i Polhavet, men også i det atlantiske operasjonsteatret, sier kontreadmiral Vsevolod Khmyrov til avisen.

Powered by Labrador CMS