Nyheter

OPPRUSTER: Under en øvelse mellom Hviterussland og Russlands skal det angivelig ha blitt trent på bruk av taktiske atomvåpen, 10. juni 2024.

Natos atomvåpen er klare 

Generalsekretær Jens Stoltenberg er tydelig på at både Russland og Kinas opprustning av deres atomarsenal krever avskrekking fra Nato for å hindre krig. 

Publisert

– Natos atomarsenal er vårt ytterste avskrekkelsesmiddel, sa Nato-sjefen på sin pressekonferanse i forkant av ministermøte. Han sier uttalelsen skal ses i lys av den tiltakende atomtrusselen fra Russland og Kina.

– De siste årene og månedene har vi sett en farlig atomretorikk fra Russlands side. De har opplyst at de har plassert ut atomvåpen i Belarus, og de har gjennomført øvelser, sier Stoltenberg.

Han fastslår at også Kina ruster opp sitt kjernefysiske arsenal. Ifølge Nato-sjefen støtter Kina også indirekte Russland og dermed president Vladimir Purins krig i Ukraina.

– Vi står også overfor en atomtrussel fra Kina. De har interkontinentale raketter, som kan nå Nato-territorium. Derfor skal vi kommunisere klart at vårt atomarsenal er klart, sier Nato-sjefen.

Samtidig sier han at det ikke er nytt at alliansen informerer om atomvåpen.

– USA har atomvåpen utplassert i Europa. Det er vi åpne om. Vi er også åpne om at medlemsland har fly som kan utstyres med atomvåpen. Denne delingen av atomvåpen har vært på plass i flere tiår. Det er ikke nytt.

Nato-sjefen understreker også at Nato er en forsvarsallianse og dermed ikke har noe ønske om å føre krig.

– Natos mål er ikke å føre krig, men å forhindre krig ved å være i stand til å avskrekke, lyder det fra Stoltenberg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS