Nyheter

GENERALSEKRETÆR: Trusselen om atomkrig nå like reell som på høyden av den kalde krigen, mener FNs generalsekretær António Guterres.

Guterres advarer mot økt fare for atomkrig

Verden er bare en liten feilberegning unna kjernefysisk utslettelse, sier FNs generalsekretær António Guterres.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har vært særdeles heldige til nå. Men hell er ingen strategi. Det beskytter heller ikke mot geopolitiske spenninger som kan koke over og resultere i atomkrig, sa Guterres da han mandag åpnet en konferanse der status for ikkespredningsavtalen fra 1970 skal gjøres opp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En slik gjennomgang av avtalen finner sted hvert femte år, men på grunn av koronapandemien ble den avlyst i 2020 og kunne først holdes nå.

Les også: Slik var kampen om den svenske atombomben

Ifølge Guterres er trusselen om atomkrig nå like reell som på høyden av den kalde krigen.

– I dag er verden bare en liten feilberegning unna kjernefysisk utslettelse, sa generalsekretæren.

Må elimineres

– Den eneste garantien for at atomvåpen aldri vil bli brukt, er at de elimineres, sa Guterres.

– Det fins nå nesten 13.000 atomvåpen i arsenal verden over. Samtidig øker risikoen for spredning, og mekanismene som skal hindre opptrapping svekkes, fortsatte han.

Debatt: Takk gud for atombomben

De fem atommaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike har alle undertegnet ikkespredningsavtalen for atomvåpen, den såkalte NPT-avtalen, og gjennom den forpliktet seg til å avskaffe atomvåpen på sikt.

Ingen vinnere

I en felles uttalelse tidligere i år forsikret de fem landene at «en atomkrig kan aldri vinnes og må aldri utkjempes» og de lovet å fortsette arbeidet for å hindre at flere land får atomvåpen i sitt arsenal.

LOVER: Vladimir Putin lover at Russland overholder ikkespredningsavtalen. Her er han avbildet under markeringen av marinedagen 31. juli.

Russlands president Vladimir Putin gjentar dette i sitt budskap til konferansen.

– Det fins ingen vinnere i en atomkrig og en slik krig må aldri slippes løs, heter det i en uttalelse, der Putin lover at Russland står fast ved NPT-avtalen.

Uansvarlig

USA, Storbritannia og Frankrike anklager på sin side Russland for å ha kommet med «uansvarlig og farlig atomretorikk og oppførsel» i forbindelse med invasjonen av Ukraina.

Atomvåpen bør så lenge de eksisterer tjene defensive formål, avskrekke og forhindre krig. Vi fordømmer dem som vil bruke eller true med å bruke atomvåpen som militært pressmiddel, trusler og utpressing, het det i uttalelsen.

Debatt: Kan Putin ty til atomvåpen?

Pakistan, India og Nord-Korea har også prøvesprengt atomvåpen, men står utenfor NPT-avtalen. Det samme gjør Israel som også har atomvåpen i sitt arsenal.

Powered by Labrador CMS