Nyheter

TRINITY: Her rigges verdens første atombombe til for prøvesprengning i 1945. U.S. Army åpner området for publikum i oktober, men venter store folkemengder etter at filmen om mannen bak atombomben fikk en strålende åpningshelg på kinoer verden rundt.

U.S. Army advarer om køkaos etter Oppenheimer-suksess

Christopher Nolans storfilm om «atombombens far» gjør at U.S. Army frykter lange køer i forbindelse med «åpen dag» på stedet hvor verdens første atombombe ble detonert i 1945.

Publisert Sist oppdatert

Prøvesprengningen av verdens første atombombe, som fikk kodenavnet «Trinity», var en del av USAs atomprosjekt og fant sted 16. juli 1945 i Alamogordo i New Mexico, USA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fysiker J. Robert Oppenheimer, som ledet Manhattanprosjektet, er hovedkarakter i Christopher Nolans ferske storfilm Oppenheimer. Filmen hadde premiere fredag 21. juli og er allerede blitt en kassasuksess, etter å ha tjent inn 82,4 millioner dollar i løpet av åpningshelgen.

Nå advarer U.S. Army om lange køer når de i høst åpner teststedet Trinity Site for publikum. Det gjør de via en melding på sine egne nettsider. Det skriver CNBC.

– Som følge av premieren på filmen Oppenheimer i juli, forventer vi en uvanlig stor folkemengde på «åpen dag» den 21. oktober, skriver U.S. Army.

Ifølge meldingen forventes det køtider på opp mot to timer.

– Dersom du ikke er blant de 5000 første besøkende, risikerer du å ikke komme innenfor porten før de stenger klokken 14.00.

Fortsatt i bruk

Etter prøvesprengningen i 1945 ble området gjerdet inn og avsperret som følge av radioaktivitet. Det amerikanske forsvaret arrangerte sin første «åpne dag» på området i 1953, og i 1975 ble stedet utpekt som et nasjonalt historisk landemerke av USAs National Park Service.

Se video av prøvesprengningen nederst i saken!

Området er i dag en del av White Sands Test Center Service og er fortsatt i bruk. Senest i 2022 landet romfartøyet CST-100 Starliner på området etter en tur til den internasjonale romstasjonen.

SPILLER ATOMBOMBENS FAR: Irske Cillian Murphy (t.v.) spiller J. Robert Oppenheimer i Christopher Nolans nye storfilm.

Enorm interesse rundt filmen

Filmen om Oppenheimer og utviklingen av de første atombombene har fått mye oppmerksomhet i forkant av premieren, særlig etter at fenomenet «Barbenheimer» tok av på sosiale medier. Dette som følge av at filmen hadde premiere samme dag som Greta Gerwigs film Barbie.

I tillegg har Nolan samlet sammen en svært tung rolleliste, noe som også har bidratt til publikums forventninger. Cillian Murphy – kjent fra blant annet Peaky Blinders, Inception og Batman-triologien The Dark Knight – spiller hovedrollen som J. Robert Oppenheimer. Andre store Hollywood-navn er Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh og Rami Malek.

Norske Trond Fausa – kjent fra blant annet Neste Sommer og Jul i Blodfjell – har også en rolle i filmen, som bransjebladet Variety forventer at vil nomineres til hele 12 kategorier ved neste års Oscar-utdeling.

Powered by Labrador CMS