Nyheter

RUSSISK VAKTHOLD: Russiske soldater holder vakt utenfor atomkraftverket i Zaporizjzja. Bildet ble tatt den 20. mai i år under et besøk organisert av det russiske forsvarsdepartementet.

Ukrainas president: Fare for atomkatastrofe

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer om at en katastrofe ved det russiskokkuperte atomkraftverket Zaporizjzja kan komme til å true hele Europa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I dekke av atomkraftverket beskyter okkupantene nærliggende byer og lokalsamfunn, sier presidenten i sin daglige videotale sent mandag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Enhver radioaktiv hendelse på Zaporizjzja-kraftverket kan berøre EU-landene, Tyrkia, Georgia og andre land i regioner lenger unna. Alt er bare avhengig av vindretning og hastighet, sier Zelenskyj.

Les også: Europas største trussel

Atomkraftverket er det største i Europa. Russiske styrker tok kontrollen over anlegget i mars. Siden slutten av juli har det vært flere artilleriangrep ved kraftverket. Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak angrepene.

– Hvis Russlands handlinger fører til en katastrofe, kan konsekvensene også ramme de som til nå har forholdt seg tause, sier presidenten videre.

Han oppfordrer verdenssamfunnet til å iverksette nye harde sanksjoner mot Russland og til å ikke gi etter for det han kaller «kjernefysisk utpressing». Ukraina har anklaget Russland for å bruke kraftverket som base for mulige angrep og for å oppbevare våpen.

– Alle russiske soldater må umiddelbart trekkes tilbake fra kraftverket og de omkringliggende områdene, uten noen betingelser, sier han.

Powered by Labrador CMS