Nyheter

KJERNEFYSISK BESØK: Amerikansk atomdrevet ubåt i Grøtsund havn utenfor Tromsø.

Så mange atomubåter entret norsk farvann i 2021

Så langt i år har nesten like mange reaktordrevne ubåter besøkt Norge som i hele 2021.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt 13 utenlandske ubåter la til kai i norske havner i 2021. Alle tilhørte NATO-alliansen. Det opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Syv av ubåtene som kom til Norge er reaktordrevne, det vil si at de går på atomkraft.

Les også: Bare én atomubåt la til kai i Tromsø i fjor

Forsvarets forum har fått innsyn i antallet reaktordrevede fartøy som har seilt innenfor den norske territorialgrensen – tolv nautiske mil fra kysten – siden 2019.

Fartøyene hadde enten en kort stopp for avstigning og påstigning av personer (kalt Brief Stop Personnel – BSP), eller en litt lengre periode i havn (kalt Port Visit Stop – PVST).

Dette er oversikten:

2019: Totalt 25 gjennomførte operasjoner innenfor norsk territorialgrense. 18 av disse var Brief Stop Personnel (BSP) hvor fire ble gjennomført i sør og 14 i nord.

Syv av disse var Port Visit Stop (PVST), og alle ble gjennomført i sør. Tre av fartøyene var amerikanske, to var franske og to var britiske.

2020: Totalt fem gjennomførte operasjoner innenfor norsk territorialgrense. Fire av disse var BSP, alle ble gjennomført i nord av amerikanske fartøy. Én av disse var PVST som ble gjennomført i sør av Storbritannia.

Les også: Russisk atomubåt fikk motorproblemer i dansk farvann

2021: Totalt ni gjennomførte operasjoner innenfor norsk territorialgrense. Syv av disse var BSP hvor fire var i sør og tre i nord. Alle var fra USA. To av disse var PVST, hvor én var i sør og én i nord. Også disse var amerikanske.

2022: Totalt syv gjennomførte operasjoner innenfor norsk territorialgrense. Fem av disse var BSP, og alle ble gjennomført i nord av amerikanske fartøy. To av disse var PVST, hvor en fransk ubåt var i sør og en amerikansk ubåt var i nord.

Powered by Labrador CMS