Nyheter

ATOMVÅPEN: Bildet viser en av Russlands interkontinentale Sarmat-missiler.

Putin: Øker produksjonen av atomvåpen

Putin varsler økt satsning på atomstyrker og produksjon av hypersoniske missiler, men USAs president Joe Biden sier det ikke er noe som tyder på at Russland vil ta i bruk atomvåpen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Putins tale var innspilt i anledning fedrelandsforsvarernes dag, en offentlig høytidsdag som går tilbake til sovjettiden. Dagen markeres torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

To dager før kunngjorde Russland at landet suspenderer atomnedrustningsavtalen Ny Start med USA. Onsdag uttalte Kreml at suspensjonen ikke øker risikoen for atomkrig.

– Vi skal rette økt oppmerksomhet mot styrking av den kjernefysiske triaden, sier Putin i torsdagens tale, en henvisning til atomraketter på land, til sjøs og i luften.

Putin sier også i talen, for første gang, at Russland i år skal utplassere Sarmat-missiler. Dette er interkontinentale ballistiske missiler som kan utstyres med flere atomstridshoder. Missilene går i Vesten under kallenavnet «Satan II».

Les også: Putins tale til nasjonen

– Vi skal fortsette masseproduksjon av luftbaserte hypersoniske Kinzjal-systemer og vi skal starte masseleveranser av sjøbaserte hypersoniske Zircon-missiler, sier Putin.

Zircon er kryssermissil som skytes ut til sjøs og som ifølge Russland kan gå i flere ganger lydens hastighet og utstyres med atomstridshode. Kinzjal skytes ut fra fly. I sin årstale til Oslo Militære Samfund i 2020 sa daværende sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, at Kinzjal-missiler som skytes ut fra et fly over Kola, kan nå mål i Norge etter 40 minutter.

Suspensjon av Ny Start-avtalen

Russlands president Vladimir Putin kunngjorde tirsdag suspensjon av Moskvas deltakelse i Ny Start-avtalen. Onsdag ble suspensjonen vedtatt i nasjonalforsamlingen. Moskva har imidlertid forsikret verden om at landet skal overholde begrensningene i avtalen, som utløper i februar 2026.

Ny Start er den siste gjenværende avtalen om atomvåpenkontroll mellom USA og Russland. Den ble undertegnet i 2010 som en forlengelse av Start-avtalen fra 1991. Navnet er en forkortelse og står for Strategic arms reduction treaty (avtale om reduksjon av strategiske våpen).

Kritiseres av Biden

USAs president Joe Biden kritiserer Russlands suspensjon av Ny Start-avtalen, men sier det ikke er noe som tyder på at Vladimir Putin vil ta i bruk atomvåpen.

– Det er en stor feil å gjøre det, svært lite ansvarlig, sier Biden om suspensjonen av avtalen i et intervju med ABC News i Polen, der han onsdag møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg og lederne fra de østlige landene i forsvarsalliansen.

– Men jeg ser ikke noe i det om at han vurderer å bruke atomvåpen eller noe sånt, legger Biden til.

På spørsmål om suspensjonen vil gjøre verden mindre trygg, svarer Biden:

– Jeg tror vi er mindre trygge når vi forlater våpenkontrollavtaler som er til det beste for begge parter og til det beste for verden.

Men han legger til at ikke noe tyder på noen endring i Russlands holdning til atomvåpen.

– Tanken om at dette på en eller annen måte skulle bety at de vurderer å bruke atomvåpen, interkontinentale ballistiske raketter, det finnes ikke bevis for noe slikt, sier Biden.

Powered by Labrador CMS