Nyheter

BEKYMRING: En russisk soldat utenfor det ukrainske kjernekraftverket Zaporizjzja tidligere i år der det lenge har vært frykt for ulykker som følge av kamphandlinger.

Atombekymring i Finland: Utsolgt for jodtabletter

Mange finske apoteker gikk denne uka tomme for jodtabletter etter at landets helsedepartement anbefalte å ha minst én dose tilgjengelig i tilfelle atomulykker.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rådet kommer etter at det i lang tid har vært bekymring for atomulykker ved kjernekraftverk i Ukraina, særlig ved Zaporizjzja-kraftverket.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russiske styrker tok kontroll over kjernekraftverket i begynnelsen av mars, ikke lenge etter at Russland startet invasjonen av Ukraina.

Les også: Nammo utvikler granat til koreanske K2 Black Panther

– En ulykke ved et kjernekraftverk kan føre til utslipp av radioaktivt jod i miljøet, som kan akkumulere seg i skjoldbruskkjertelen, het det i en uttalelse fra det finske helsedepartementet tirsdag.

Utsolgte apoteker

Dagen etter meldte apoteker flere steder i landet ta de hadde gått tomme for jodtabletter etter at folk hastet til for å handle inn. Også grossistene sa at lagrene var tomme.

Anbefalingen fra helsemyndighetene gjelder for folk mellom 3–40 år, gitt den potensielle risikoen stråling utgjør for aldersgruppa. Departementet nevnte ikke Russlands krig i Ukraina eller hvor en eventuell atomulykke kan finne sted.

Les også: Forfatter av bok om E-tjenesten: - Mye som bør fortelles

Det het bare at retningslinjene var revidert for å tilsvare de gjeldende anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Finland har to kjernekraftverk.

Knyttet til Ukraina

Petteri Tiippana, som leder det finske strålevernet (Stuk), knyttet anbefalingen til situasjonen i Ukraina.

– Ja, krigen i Ukraina har påvirket de oppdaterte instruksjonene. Folk må ha oppdaterte anbefalinger om en slik situasjon skulle oppstå, sa han til avisa Ilta-Sanomat.

I tilfelle en strålingskrise er det aller viktigste at finnene holder seg innendørs, understreker helsedepartementet.

Powered by Labrador CMS