Nyheter:

I dette bildet fra søndag 27. september avfyrer aserbajdsjanske soldater en automatisk granatkaster fra en av frontlinjene mot den selverklærte republikken Nagorno-Karabakh i Azerbaijan.

Striden om Nagorno-Karabakh: – Harde kamper gjennom natten

Aserbajdsjanske styrker har angivelig igangsatt massive artilleriangrep som en forberedelse av et nytt framstøt.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Armenia og Aserbajdsjan hevder å ha påført motparten betydelige tap. Kampene om regionen Nagorno-Karabakh fortsetter tirsdag for tredje dag på rad.

– Harde kamper fortsatte gjennom natten. Armenias forsøk på en motoffensiv for å vinne tilbake stillinger de tapte til aserbajdsjanske styrker, ble slått tilbake, heter det i en uttalelse fra Aserbajdsjans forsvarsdepartement.

De aserbajdsjanske styrkene skal ha fortsatt en offensiv mot byen Fizuli tidlig tirsdag morgen. Byen ligger sør i det omstridte området Nagorno-Karabakh.

– Styrkene ødela fire fiendtlige stridsvogner og et pansret kjøretøy og drepte ti soldater, heter det i departementets uttalelse.

– Massive artilleriangrep

Samtidig hevder forsvarsdepartementet i Armenia at deres styrker har slått tilbake flere aserbajdsjanske offensiver.

– Fienden led et betydelig tap av personell, heter det i en uttalelse fra departementet i den armenske hovedstaden Jerevan.

Aserbajdsjanske styrker har angivelig igangsatt massive artilleriangrep som en forberedelse av et nytt framstøt.

Konflikten har utgangspunkt i striden om Nagorno-Karabakh, som formelt tilhører Aserbajdsjan, men som kontrolleres av armenske separatister med støtte fra Armenia.

Regionen har vært styrt av separatistene siden en krig på 1990-tallet etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Aserbajdsjan har tette bånd til Tyrkia, og armenske myndigheter hevder Aserbajdsjan får militær støtte fra Tyrkia i de pågående kampene. Dette avvises av den tyrkiske regjeringen.

Krisemøte i Sikkerhetsrådet

Harde kamper mellom Armenia og Aserbajdsjan brøt ut søndag, og dagen etter meldte separatist-myndighetene i Nagorno-Karabakh at de hadde mistet 84 soldater. Også aserbajdsjanske styrker er blitt drept, men noe antall er ikke oppgitt.

I tillegg til de falne soldatene skal minst tolv sivile ha blitt drept – ti i Aserbajdsjan og to i Armenia.

FNs sikkerhetsråd skal holde et krisemøte om konflikten tirsdag. Både EU, Russland og Tysklands statsminister Angela Merkel har bedt partene om umiddelbart å legge ned våpnene.

Merkel snakket tirsdag på telefon med Aserbajdsjans president Ilham Alijev. Dagen før hadde hun en samtale med Armenias statsminister Nikol Pasjinian.

– Hun ba innstendig om en umiddelbar våpenhvile, sier Merkels talsmann Steffen Seibert.

Powered by Labrador CMS