Nyheter

ØVER SAMMEN: Soldater fra USA og Fillippinene under en åpningsseremoni på Camp Aguinaldo, i forkant av øvelsen Balikatan, som betyr «side om side» på tagalog.

Stormaktene øver på hver sin kant

Russland har startet en stor militærøvelse i Arktis. Samtidig gjennomfører USA sin største fellesøvelse med Filippinene noensinne i Sør-Kinahavet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har startet en stor militærøvelse i Arktis. Øvelsen skal teste samarbeidet mellom sjø-, luft og bakkestyrker og er ventet å vare i flere dager.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samtidig har Filippinene og USA startet sin største felles militærøvelse noensinne. De mangeårige allierte forsøker å motvirke Kinas økede tilstedeværelse i regionen.

Nesten 18.000 soldater deltar på den amerikansk-fillipinske øvelsen, som har fått navnet Balikatan, eller «side om side», på filippinsk. Antallet soldater er nærmest doblet siden forrige øvelse i fjor.

USA og Fillippinene øver i Sør-Kinahavet

Årets øvelse vil for første gang omfatte bruk av skarpe skudd i Sør-Kinahavet, som Kina nesten i sin helhet gjør krav på.

Det er også første gang USA og Filippinene har felles militærøvelse siden Ferdinand Marcos jr. tok over som president i øystaten. Kort tid etter øvelsens start skal Filippinenes forsvars- og utenriksministre møte sine kollegaer på et møte i Washington.

USA skal etter planen etablere fire nye militærbaser på Filippinene, i tillegg til fem som allerede er avtalt. Men de får ikke bruke basene til offensive formål, ifølge Marcos.

Øvelsen kommer i kjølvannet av en tre dager lang kinesisk militærøvelse som simulerte målrettede angrep og blokader av Taiwan.

Les også: Taiwan sier kinesiske skip har blitt værende ved øya etter øvelse.

Fra Murmansk i vest til Tsjukotka i nordøst

Russland øver på sin side med rundt 1.800 soldater, et titalls skip og 40 fly og helikoptre.

Den russiske nordflåten, som har sin hovedbase i Murmansk, sier øvelsen i hovedsak handler om beskyttelse av «sikkerheten til Russlands handelsflåte og sjøruter som Nordøstpassasjen».

Øvelsen omfatter 16 scenarioer i 9 regioner, fra Murmansk i vest til Tsjukotka lengst i nordøst mot Beringstredet, skriver The Barents Observer.

Nordøstpassasjen følger Russlands nordlige kyst. Klimaendringene har bidratt til å gjøre denne snarveien mellom Atlanteren og Stillehavet mer egnet til kommersiell skipsfart, og farvannet har dermed også blitt strategisk og økonomisk viktigere.

For Russland kan Nordøstpassasjen gjøre det lettere å eksportere råvarer produsert i de nordligste delene av landet, blant annet naturgass.

Les også: Belarus ønsker garanti fra Russland.

Powered by Labrador CMS