Nyheter:

PRESIDENT: Gurbanguly Berdymukhamedov har sittet som president i Turkmenistan siden 2007.

Krigsveteraner må betale for gave fra presidenten

Veteraner fra Andre verdenskrig i Turkmenistan må selv betale for gaver fra president Gurbanguly Berdymukhamedov på frigjøringsdagen.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Avslutningen på Andre verdenskrig blir markert i alle de tidligere sovjetrepublikkene. Men ikke alle veteranene fra Den store fedrelandskrigen, som de kaller den, er kanskje like glade for oppmerksomheten de får for sin innsats for 76 år siden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I Turkmenistan må veteranene selv betale for gaven de skal motta fra president Gurbanguly Berdymukhamedov under feiringen av frigjøringsdagen, som markeres 9. mai i de tidligere sovjetrepublikkene. Tyskerne overga seg etter midnatt 9. mai 1945 Moskva-tid.

Radio Free Europe/Radio Liberty skriver at veteraner i den østlige provinsen Lebap har måttet betale tusen manat (rundt 2300 kroner). De fleste veteranene er over 90 år gamle.

Barna og barnebarna til veteranene har ifølge RFE/RL ikke fått noen offisiell forklaring på hvorfor de lokale myndighetene samler inn penger.

470 kroner

I fjor måtte libanesiske veteraner også betale tusen manat. De ble også pålagt å vise nødvendige trygdepapirer, og de måtte gå til flere offentlige etater, skriver RFE/RL. I 2020 ble veteranene tildelt en jubileumsmedalje for å markere 75-årsjubileet for seieren over nazistene.

SEIERSDAGEN: Turkmenske soldater kledd i landets nasjonaldrakt under markeringen av 9. mai i fjor.

Anonyme kilder forteller RFE/RL at gaven som veteranene mottok i fjor var verdt mindre enn det veteranene betalte. Før 2020 fikk veteranene utbetalt 200 manat. Det tilsvarer 470 kroner etter dagens offisielle kurs, men valutaen er verdt langt mindre på svartebørsen.

I nabolandene mottar veteranene langt mer, rundt 8000 kroner i Usbekistan og nesten 20.000 kroner i Kasakhstan, ifølge RFE/RL. I Russland får veteranene 10.000 rubler (1100 kroner) 9. mai i år.

Økonomisk krise

Til tross for at myndighetene i Turkmenistan skryter av økonomisk vekst, mener andre at landet er inne i en dyp økonomisk krise. Offisielt hevder myndighetene at brutto nasjonalprodukt vokste med 5,9 prosent i løpet av årets første tre måneder, sammelignet med samme periode i fjor.

IMF mener derimot at det korrekte tallet er 0,8 prosent, ifølge nettstedet Eurasia.net. I april meldte RFE/RL at myndighetene i Turkmenistan hadde innført forbud mot køer utenfor butikker som selger subsidiert mat, for ikke å stille presidenten i et dårlig lys.

Den tidligere tannlegen Gurbanguly Berdymukhamedov har sittet som president i Turkmenistan siden 2007.

Powered by Labrador CMS