Nyheter

INSEKSJON: Kongen og kronprinsen inspiserer norske troppestyrker i Storbritannia under andre verdenskrig.

Briter hedret norske veteraner fra andre verdenskrig

Krigshelter gravlagt i Storbritannia ble hedret på selveste 17. mai.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange norske soldater flyktet til Storbritannia under andre verdenskrig. Flere av disse så aldri sine egne hjem igjen, men ble gravlagt på britisk jord.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den 17. mai i år ble det gjennomført en markering av Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Organisasjonen har ansvar for å vedlikeholde gravene til falne soldater fra Samveldet av nasjoner fra første og andre verdenskrig.

«CWGC vil minnes de 58 norske graver som de steller, på 16 ulike steder fra Edinburgh til Shetland, på lik måte som den norske regjeringen tar vare på britiske graver i Norge». Det skrev nettstedet Norwegian Arts i forkant av årets nasjonaldag.

Fått med deg denne? Danmark sender militært bidrag til terrorbekjempelse i Sahel

Ansatte og frivillige besøkte gravene til de falne norske soldatene. Mange steder plasserte de kranser eller andre symboltunge gjenstander. Enkelte steder var det også planlagt større markeringer til minne om de norske veteranene fra andre verdenskrig.

Patricia Keppie fra CWGC beskrev ovenfor Norwegian Arts at initiativet var en respons til den norske markeringen av graven til en britisk offiser fra andre verdenskrig. Pandemien satte en stopper for den britiske markeringen på en gravplass i Lillehammer. Det er nå etablert et samarbeid mellom den Norske Krigsgravstjenesten og CWGC, slik at de steller med gravene som er plassert på sitt landområde.

Les mer: Tillitsvalgt i hæren frykter vaksinekaos

Powered by Labrador CMS