Nyheter

STANSET: På dette skipet ble det funnet artillerigranater som kan stamme fra britiske HMS Prince of Wales og HMS Repulse, som ble torpedert i desember 1941.

Kinesisk skip mistenkt for å ha plyndret britiske vrak fra andre verdenskrig

Malaysiske myndigheter har funnet det man tror kan være ammunisjon fra britiske krigsskip som ble senket av japanerne under andre verdenskrig på et kinesisk-registrert fartøy.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et kinesisk-registrert bulkskip ble søndag anholdt av malaysiske myndigheter for å ankre ulovlig i malaysisk farvann i Sør-Kinahavet. Etter nærmere inspeksjon av skipet oppdaget den malaysiske kystvakten at skipets last inneholdt noe som kunne se ut til å være ammunisjon fra senkede britiske skip fra verdenskrig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sa malaysiske myndigheter mandag, skriver Reuters.

Artillerigranater som mistenkes å stamme fra slagskipet HMS Prince of Wales og slagkrysseren HMS Repulse, som ble senket av japanske styrker for over 80 år siden, ble funnet om bord. Begge skipene ble torpedert 10. desember 1941, bare tre dager etter angrepet på Pearl Harbor, og ammunisjonen det er snakk om skal være kanonprosjektiler.

Les også: Svenske ubåter dykket etter skipsvrak fra 1670-tallet.

Den malaysiske kystvakten knytter funnet til en samling udetonert artilleri som angivelig stammer fra de to fartøyene og ble beslaglagt på en privat skraphaug sør i landet tidligere i mai. Det britiske forsvarsdepartementet kunngjorde lørdag at de fordømte «skjendingen» av maritime militære gravsteder, skriver BBC.

Torpederingen av de to britiske skipene krevde 842 liv. I dag ligger de på havbunnen rundt 100 kilometer øst for kysten av Kuantan, i delstaten Pahang i Malaysia.

Malaysiske myndigheter ble i april varslet av fiskere og dykkere i området om at de hadde sett det utenlandske skipet, skriver Reuters. Det kinesiske skipet er registrert i Fuzhou i Kina, og har en besetning på 32 personer: 21 kinesere, ti bangladeshere og én malaysier, ifølge ABC.

Malaysiske myndigheter jobber nå med nærmere undersøkelser av ammunisjonen. Gamle krigsskip kan være lukrative mål for plyndrere som er ute etter «førkrigsstål» som har lavere stråleverdier enn mye moderne stål og derfor ofte brukes til medisinsk og forskningsutstyr.

HMS PRINCE OF WALES: Slik så slagskipet ut da det ble avbildet i juni 1941, et halvt år før det skulle ende sin reise på bunnen av Sør-Kinahavet.
Powered by Labrador CMS