Nyheter

FREMRYKKING: Innsatsstyrke Rype fra HV-12 under en tidligere øvelse. De har fått navnet sitt etter operasjonen under andre verdenskrig.

Ildsjeler på Snåsa får kulturpris for formidling av Operasjon Rype

Gjefsjøen var en sentral plass i de siste krigsmånedene i 1945 gjennom en amerikanskledet operasjon. 17 soldater mistet livet i disse fjelltraktene. Fjellgården er nå gjenreist som et minne om deres offer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trøndelag fylkeskommunes kulturpris for 2021 går til foreningen OSS Gjefsjøen i Snåsa. De får prisen for sitt arbeid med å formidle historien om Operasjon Rype, og restaurering av Gjefsjøen fjellgård, som ble brukt som base for operasjonen fra mars 1945, skriver fylkeskommunen på egen nettside.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Operasjon Rype var kodenavnet på en amerikansk fallskjermstyrke som opererte ut fra fjellgården i Snåsa de siste månedene av andre verdenskrig.

Gjefsjøen var en sentral plass i de siste krigsmånedene, målet for Operasjon Rype var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning.

– Siden etableringen i 2018 har de restaurert Gjefsjøen fjellgård slik den fremstod da den var hovedkvarter for The Norwegian Operations Group (NORSE), med kodenavn «Operasjon Rype» – dette var den eneste amerikanske landoperasjonen i Norge under andre verdenskrig, og har dermed stor symbolsk betydning for det norsk-amerikanske militære samarbeidet. Det var altså her det hele startet i 1945, sier Tore O. Sandvik, ifølge Trøndelag fylkeskommune.

Ebbe Deraas og Kristian Nastad mottok prisen på vegne av OSS Gjefsjøen.

– Denne prisen er en god inspirasjonskilde til videre arbeid og innsats, og prispengene vil også komme godt med for å nå de målene vi har satt oss.

Powered by Labrador CMS