Nyheter:

INNSPILLING: Regissør Alexander Kristiansen instruerer statister.
INNSPILLING: Regissør Alexander Kristiansen instruerer statister.

Dokumentarserie beskyldes for hvitvasking av norske SS-soldater

– Veldig lite konstruktivt å avvise alle andre synspunkter enn sine egne, svarer regissør og produsent Alexander Kristiansen.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 6. april har dokumentarserien «Frontkjempere» premiere på NRK. Dokumentarserien skal ifølge NRK fortelle historien til de mange tusen nordmennene som ikledde seg tysk uniform og meldte seg til Waffen SS, den militære delen av det tyske nazipartiet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men dokumentarserien, regissert og produsert av Alexander Kristiansen, har i forkant av premieren skapt debatt i krigshistoriske fagmiljøer. Forsker og historiker Terje Emberland er en av dem som har bidratt til serien. Resultatet har blitt noe han ikke kan stå inne for.

Til Dagsavisen forteller Emberland at frontkjemperne i serien fremstilles som naive gutter som ikke forstod hva de var med på.

– Det fremstilles som om de fritas for medvirkning i det folkemordet som skjedde på Østfronten, mener Emberland, som er forsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Også den mørke delen av vår historie er viktig. Vi kan ikke tømme museene for historier, skrev Harald Høiback, nestkommanderende for Forsvarets museer i 2020. Les innlegget her!

Uenig i kritikken

Regissør og produsent Alexander Kristiansen svarte på kritikken i et debattinnlegg i Nettavisen søndag. Han er uenig i at serien glorifiserer norske nazister og understreker at serien ikke er ment som et forsøk på å unnskylde frontkjemperes handlinger.

– I en debatt om frontkjemper-historien blir det veldig lite konstruktivt å avvise alle andre synspunkter enn sine egne, skriver Kristiansen.

Han mener at det er positivt å bruke historikere med forskjellige perspektiver, og å belyse historien fra flere sider.

Frontkjempere har premiere tirsdag.
Frontkjempere har premiere tirsdag.

– Å starte en skyttergravskrig hvor en person sitter på den eneste sannheten, fører imidlertid ikke noe bra med seg, konkluderer Kristiansen.

Videre forklarer Kristiansen at han ikke har forsøkt å bortforklare grusomheter som norske frontkjemperne var delaktige i, og poengterer at dokumentarserien viser nettopp krigsforbrytelser som nordmenn har vært med på.

Til slutt ønsker Kristiansen at seerne selv skal bedømme hvorvidt serien lykkes i å problematisere norske frontkjemperes historier og det påfølgende rettsoppgjøret.

Forsvarets forum har forsøkt å komme i kontakt med regissør Alexander Kristiansen, men har ikke fått svar når denne artikkelen publiseres.

Håper serien vil bidra til refleksjon

«Frontkjempere» er basert på intervjuer med norske frontkjempere, nordmenn som kjempet på Hitlers side i 2. verdenskrig.

Kommunikasjonsansvarlig i NRK, Camilla Sand skriver følgende i kanalens egen omtale av programmet:

«Forhåpentligvis vil denne serien bidra til refleksjon og ettertanke rundt det norske selvbildet fra krigsårene, som i stor grad har vært preget av heltehistorier fra motstandsarbeidet».

Opptakene til serien er gjort i Litauen og Norge. Dokumentarserien er produsert av Filmavdelingen for NRK og Alexander Kristiansen er regissør og produsent, mens Eirik Fosse er produsent.

Powered by Labrador CMS