Nyheter

Velferd på Andøya.

Dette er velferdsbygget på Andøya

Det er gammelt og lite

Velferd på Andøya.

TV-stue

Velferd på Andøya.

PC-rom

Velferd på Andøya.

Musikkrom

Velferd på Andøya.

Korona tvang velferden til å satse mer i leir

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vanligvis pleier vi å ha større velferdsturer, men nå har nesten alle aktiviteter måtte foregå inne i leiren.

Basetillitsvalgt på Andøya Ingri Furulund, forteller at pandemien har påvirket mulighetene til å gjennomføre velferdsaktiviteter.

Med en liten base som Andøya, med omtrent 65 vernepliktige er velferdstilbudet begrenset.

Basen og velferdsbygget bærer preg av at det er gammelt, og velferdslokalet er heller ikke så stort. Det de har å tilby soldatene, er et lite oppholdsrom, spillrom med noen få PC-er, musikkrom og et større oppholdsrom i andre etasje.

SAMLINGSROM: Kapellet i andre etasje av velferdbygget brukes vanligvis til større arrangementer. Under pandemien har dette utgått for soldatene.

– For å kunne gi et tilbud til soldatene har vi vært nødt til å tenke nytt. Vi har forsøkt å arrangere små hverdagslige aktiviteter inne i leiren, sier Furulund.

TILLITSVALGT: Ingri Furulund er basetillitsvalgt for de vernepliktige soldatene på Andøya flystasjon.

Hun forteller at velferden har arrangert ukentlige arrangementer som gruble, bingo, filmkveld, pizza og kahoot – og generell basisvelferd.

– I tillegg har vi vaffeltirsdag!

Les om da Forsvarssjefen signerte fagplan for felles rekruttutdanning

Avhengig av det sivile

Vanligvis, i en tid det ikke herjer en pandemi, pleier velferden på Andøya flystasjon å arrangere større velferdsturer til blant annet Senja og Svolvær.

– Vi skulle ha en velferdstur til Narvik for å stå på ski, men den ble avlyst, sier idrettsspesialist Lotte Kristoffersen.

De forteller at uten disse velferdsturene har ikke soldatene så mye å se frem til når tilbudet i leiren er så begrenset.

– For å gi soldatene et tilstrekkelig velferdstilbud må vi ta i bruk sivile aktører, sier Kristoffersen.

– Blant annet må vi bruke Norlandia-hallen, som er rett utenfor, for å kunne ha fysisk fostring i større grupper. Dette er fordi treningsrommet på basen er trangt når man skal opprettholde smittevern, sier seksjonsleder for velferd og idrett, Ingeborg Mathilde Steinsvik.

FYSISK HELSE: På Andøya er de vernepliktige soldatene både fått ny mannskapskaserne og nytt treningsrom.

Kohorter

Under pandemien har også Andenes vært preget av smitteutbrudd. Soldatene har da måtte forholde seg til små kohorter, der enkelte har vært i kohort med bare én annen medsoldat.

– Kohorter begrenser muligheten for å gjennomføre velferdsaktiviteter. Det er vanskelig å lage et arrangement når man skal følge smittevernregler, sier Kristoffersen.

Les også om da Erica (19) var mentor for toppsjef

Powered by Labrador CMS