Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i Stortingets muntlige spørretime. Foto: Stortinget.

Forsvarsministeren reagerer på Evenes-spørsmål: Advarer mot rykter og lekkasjer

Frank Bakke-Jensen sier at Evenes vil være klar til å fase inn nye maritime patruljefly.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Her er det noen utro tjenere som slipper noen interne dokumenter i en intern prosess – som undergraver forsvarssjefens mulighet til å gjøre det han skal gjøre, sa Frank Bakke-Jensen fra Stortingets talerstol onsdag 2. desember 2020.

– De undergraver Forsvarsdepartementets mulighet til å ta alle hensyn og komme med et vedtak. Jeg advarer mot å etablere et politisk regime som baserer seg på rykter, lekkasjer og angiveri.

– Det er uredelig.

Frykter innfasing i Sør-Norge

Det var Liv Signe Navarsete og Senterpartiet som stilte spørsmål til forsvarsministeren om Evenes ville være i stand til å fase inn de nye P8-flyene som skal komme i 2022.

Liv Signe Navarsete stilte spørsmål i den muntlige spørretimen.

Hun spurte:

Kan forsvarsministeren stadfeste for Stortinget at innfasing av de maritime patruljeflyene vil i sin helhet skje på Evenes, eller er det slik man frykter, at deler av innfasingen blir spredt til ulike lokasjoner i Norge, som for eksempel Gardermoen eller Rygge?

Det avviste forsvarsministeren.

– Vi har ved en rekke anledninger informert om hvordan det går med prosjektet på Evenes, sa han.

– Vi har også informert om at vi er ett år forsinket på grunn av arbeid rundt hangarsituasjonen. Det kompenserer vi for med midlertidige fasiliteter, sånn at P8 skal innfases som planlagt.

Peker på forsvarssjefen

– Det er gjort vurderinger i Forsvaret om alternative måter, men forsvarssjefen har landet på at det skal skje på Evenes, sa forsvarsministeren.

Senterpartiet viste til arbeidsdokumenter som de skal ha blitt lovet i flere uker, men som de ble nektet innsyn i. Dokumentene skal ta for seg alternative lokasjoner for innfasing.

Det reagerte forsvarsministeren sterkt på.

– Dette er arbeidsdokumenter som ligger hos saksbehandlere i Forsvaret. Vi ga ikke innsyn fordi det pålegger meg å ta politisk ansvar for noe som det jobbes med ned i rekkene, som forsvarssjefen ikke har gått god for. Det er ikke kommet opp til forsvarssjefen, og han har ikke innstilt det.

Tips?

Har du tips eller innspill til Forsvarets forum? Kontakt oss på tips@fofo.no

– Jeg mener at det er et alvorlig problem at vi bruker lang tid på å diskutere dokumenter som i utgangspunktet ikke skal ut fra saksbehandingen i Forsvaret.

– Vi må kunne stille krav til Forsvarets ansatte om at slike dokumenter ikke slippes ut. Vi må også kunne stille krav til kolleger på Stortinget om at de ikke skal ta i mot og benytte slik informasjon.

Fortsetter Andøya-debatten

Langtidsplanen for Forsvaret ble stemt over og vedtatt på Stortinget dagen før, men Senterpartiet – som trakk seg fra forhandlingene – mener at flyttingen fra Andøya til Evenes, druknet i debatten.

– Et historisk feilgrep, kaller Navarsete flyttingen.

Hun mener at den svekker Forsvarets maritime overvåkingskapasitet, og at regjeringen raserer et verdifullt forsvarsmiljø. I tillegg skal de maritime patruljeflyene (P-8 flyene) flyttes til det Senterpartiet kaller en «direkte uegnet flyplass».

– Det er god grunn til å anta at innfasing av disse patruljeflyene i sin helhet ikke kan forekomme på Evenes på grunn av manglende infrastruktur, sier hun.

Powered by Labrador CMS